Lecție de antreprenoriat
Publicat de Corina Muntean, 19 februarie 2021, 10:49
Un primar și echipa sa le arată celor din administrația publică cum a pus pe picioare, în circa 20 de ani o întreagă comunitate, aflată la propriu ”la pământ”. Primăria comunei Ciugud din Alba a mizat pe atragerea de investitori și pe fonduri europene în locul celor de la stat. Pariul a fost câștigat în mai puțin de 2 decenii, iar ambițiile nu se opresc aici.
Ciugud, cea mai dezvoltată comună din România. Primăria este în discuţie pentru a atrage două noi investiţii, pe lângă cele peste 30 deja prezente. Comuna Ciugud din jud. Alba a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de 30 mil. euro şi a extins reţeaua de utilităţi în toate cele şase sate arondate. Conform Ziarului Financiar, este, de departe cea mai dezvoltată localitate din mediul rural românesc. Cum a reușit această performanță? Grație primarului gheroghe Damian, aflat la al 6-lea mandat, și echipei pe care a format-o. Dezvoltarea comunei Ciugud a început în anul 2000 odată cu demararea planului de atragere a investitorilor. Dacă atunci comuna avea circa 2.600 de locuitori, în prezent numărul acestora a urcat spre 3.500, iar potenţialul este ca în următorii ani să ajungă spre 6.000. ”În anul 2000, Ciugud nu avea apă curentă, canalizare, străzile erau într-o stare de degradare, la fel şi şcolile, comunitatea era îmbătrânită, iar tendinţa era de migrare spre Alba Iulia.
Bugetul era de 15.000 de euro pe an, iar comuna avea datorii de 3 miliarde de lei. Am început să investim în oameni tineri, care să înţeleagă viziunea noastră de dezvoltare, după care am constatat că pentru a îndeplini visele, avem nevoie de bani. Era o perioadă când totul depindea de politic, de cine guvernează, cine conduce judeţul şi de cât de prieten eşti.
Dar o strategie de dezvoltare nu se face pe 3-4 ani, ci pe mai mulţi ani şi ai nevoie de predictabilitate“, a spus Gheoghe Damian. Astfel încât a căutat investitori. Primul investitor atras a fost o staţie de betoane, apoi Grupul Tobimar, care a realizat o investiţie de 3 milioane de euro.
Primul proiect european a vizat dezvoltarea infrastructurii de utilităţi în zona comunei, pentru ca mai departe acestea să fie extinse către zona industrială. Pas cu pas comuna a avansat, atrăgând noi și noi investiții.
Strategia de dezvoltare a vizat şi partea de resurse umane, atât pentru primărie cât şi pentru comună. Dincolo de partea de municipalitate, primăria a vizat şi dezvoltarea comunei pentru a atrage noi locuitori, inclusiv străini, extinderea transportului public, dotarea școlii, construcția unei grădiniţe și partea de agrement, unde s-a reușit atragerea a 15 mil. euro într-un club de golf. Pentru a atrage în continuare investiţii consistente, primăria pune la dispoziţie loturi de teren, alături de un caiet de sarcini pentru a se asigura că investitorul va contribui şi la dezvoltarea localităţii.
Secretul lui Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud? Independenţa financiară faţă de stat este cea mai importantă măsură pentru dezvoltare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro