Lavrov susţine că există speranța unui compromis în negocierile cu Ucraina

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 martie 2022, 13:57 / actualizat: 10 august 2022, 21:32
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmă că, deşi negocierile cu partea ukraineană sunt dificile, există o oarecare speranţă pentru a se ajunge la un compromis.
Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, el a precizat că a tras această concluzie pe baza aprecierilor membrilor delegaţiei ţării sale, dar şi ale unora dintre reprezentanţii Ukrainei la discuţii, inclusiv ale consilierilor preşedintelui Volodimir Zelenski.
Şi liderul de la Kiev a apreciat că poziţiile Rusiei sună ceva mai realist, dar a adăugat că este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.
Serghei Lavrov a declarat că agenda negocierilor este cea menţionată în repetate rânduri de preşedintele Vladimir Putin: „Securitatea locuitorilor din Donbas, necesitatea ca Ucraina să nu devină o ameninţare permanentă la adresa securităţii Rusiei şi de a nu se permite ca în Ucraina să renască ideologia neonazistă”. Fără a concretiza, el a menţionat că negociatorii sunt aproape de convenirea unor formulări concrete, subliniind că ei trebuie lăsaţi să lucreze în linişte. Astfel, Serghei Lavrov şi-a exprimat cu prudenţă speranţa că atitudinea de lucru, care începe să se manifeste, a se înţelege din partea Kievului, va prevala şi se va putea ajunge la consens în problema concretă a neutralităţii Ucrainei.
În ceea ce priveşte condiţia demilitarizării, Rusia – a spus Lavrov – este gata să convină cu Ucraina tipurile de armamente ce nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, de care ea va putea dispune. Lavrov a subliniat că aceasta nu se reduce la neaderarea Ucrainei la NATO, ci vizează şi relaţiile bilaterale, dând ca exemplu bazele americane antirachete din România şi Polonia. Ministrul rus de externe a menţionat, de asemenea, necesitatea respectării de către Ucraina a drepturilor etnicilor ruşi şi ale minorităţilor în general. Tot astăzi, şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, a declarat că acestea decurg dificil, dar Rusia doreşte să ajungă cât mai repede la pace şi să încheie un acord care să dureze generaţii.
Punctele fierbinţi ale invaziei ruse în Ucraina sunt acum centrul capitalei Kiev, lovit încă ocazional cu rachete de croazieră şi balistice, în timp ce luptele grele au loc în suburbiile de nord.
În sud, la portul Odesa de la Marea Neagră forţele navale ale Rusiei s-au retras după ce au bombardat ieri oraşul, dar par să se fi apropiat din nou în această dimineaţă.
Cele mai înverşunate lupte continuă însă în est, în special în jurul Lugansk-ului ocupat de ruşi. Forţele ruse încearcă să înconjoare trupele ucrainene dinspre vest şi sud.