Laserul de la Măgurele ar putea dezvolta tehnologii de tratare a cancerului
Publicat de Corina Muntean, 26 august 2020, 12:47 / actualizat: 28 august 2020, 8:47
În urma testelor realizate săptămâna trecută, oamenii de știință ai au reușit să genereze în laborator pulsuri laser cu o putere echivalentă cu 10% din cea a soarelui.
Fasciculele de protoni emise la puteri mari ar putea ajuta la rezolvarea problemei deșeurilor radioactive și chiar la dezvoltarea unor noi terapii de tratare a cancerului, spune acad. Victor Zamfir, inițiatorul coordonator al proiectului „Laserul de la Măgurele”:
O altă propunere este de a se folosi astfel de fascicule la așa numita protonoterapie sau hadronoterapie, o metodă apărută în ultimii 10-20 de ani care presupune folosirea particulelor accelerate pentru distrugerea tumorilor canceroase.
Problema este că aceste instalații sunt enorme și foarte scumpe iar o mare parte din valoarea lor stă în protecția radiologică pentru că trebuie să se folosească pereți de beton de câțiva metri grosime pentru a nu afecta mediul cu radiații nucleare însă, astfel de particule obținute cu laserul sunt accelerate pe câțiva milimetri iar protecția necesară este doar în jurul acestor câțiva milimetrii sau în jurul sistemului de laser.
Sistemul de laser de mare putere de la Măgurele face parte dintr-un program european de construirea a unei infrastructuri laser pentru cercetare și este în prezent cel mai puternic din lume.
Vlad Todoran