Laptele românesc costă 10 lei la raft, în Tg. Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 2 mai 2023, 12:22 / actualizat: 2 mai 2023, 16:50
De la 1 mai, laptele proaspăt românesc ar fi trebuit să se ieftinească cu 20%, potrivit unui acord între procesatori și comercianți.
Aceștia au convenit să aplice o reducere de 10 procente, dacă prețul depășește 7 lei pe litru.
Retailerii din Târgu Mureș încă nu au scăzut prețul laptelui, iar reprezentanții Consiliului Concurenței spun că efectul acestui acord ar putea să mai dureze câteva zile.
Pentru implementarea acestei măsuri trebuie renegociate contractele cu fiecare producător și epuizate stocurile existente.
Producătorii spun însă că nu mai au cum să scadă prețul deoarece în ultimele luni au fost forțați să scadă cu aproape 50% litrul de lapte.
Așa se face că fermieri mureșeni vând astăzi laptele cu mai puțin de 2 lei litrul, precizează președintele Asociației Mureș și vicepreședinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Iacob Boca:
Momentan, laptele în România se vinde de la fermieri cam cu 1,8 lei litrul. Procesatorii cumpără laptele de la noi, în procesează, și în duc la magazine unde, în funcție de cum e ambalat, primesc 4,80 de lei sau 5,40 pe litru. În schimb, pe raft, laptele e între 7 și 10 lei, sau chiar mai mult… Acum, premierul a făcut presiuni pe procesatori și retaileri să reducă cu 20% dar, de fapt, nu ei vor suporta cei 20% că vom suporta tot fermierii că n-o să ne mai dea preț pe lapte. Sunt ferme acum și zone în România, cam 70% din total, care vând laptele cu 1,5 lei litrul. Vă închipuiți că în ultimele luni a scăzut laptele de la 2,80 cu 50% iar la raft e același preț. Deci, e de neînțeles .. lanțurile de magazine au voie să facă profit cât vor ele.. cu 100% adaos.”
Fermierii reclamă și faptul că subvenția promisă încă de anul trecut de Guvern pentru vacile de lapte nu a fost acordată.
În lipsa unor măsuri de susținere, fermierii vor fi nevoiți în curând să-și ducă la abator întreaga fermă, mai spune Iacob Boca:
Deci, o să ne dea banii acum, pe care trebuia să ni-i dea anul trecut, 73 de euro subvenție, și spun că ne susțin anul ăsta. Deci, sunt chiar aberații… De acum încolo va începe problema și încă o lună-două va rezista toată lumea că o parte o să iasă cu vacile la iarbă și mai fac economii fermierii dar pe toamnă nu o să mai intre vacile în grajduri că o să meargă la abator. Și atunci, vom consuma lapte de afară, din Europa. O să bem cu 30 de lei litru de lapte, vom mânca cu 100 de lei kg de cașcaval … deci, aduse de afară și cu rație.”
Problemele grave din industria laptelui au fost semnalate la Târgu Mureș luna trecută, odată cu protestul fermierilor mureșeni care au ieșit pe străzi cu aproape 500 de tractoare.
În această săptămână au loc la București mai multe întâlniri și discuții pe tema aceasta între reprezentanții crescătorilor de bovine din România, procesatori, marile lanțuri comerciale și autorități.
Mâine va fi formată o comisie din reprezentanții întregului lanț, de la fermieri la retaileri, pentru a determina problemele ce au dus la această criză a laptelui.
Autor: Cristina Bulbescu