Ascultă Radio România Mureș Live

Lansarea Târgului de carte Gaudeamus Radio România 2019

Lansarea Târgului de carte Gaudeamus Radio România 2019
Foto: Conferinta de presa Gaudeamus 2019 Foto: Alexandru Dolea/Radio România

Publicat de MIRELA ROTAR, 14 noiembrie 2019, 21:37

Cel mai longeviv şi mai îndrăgit proiect românesc dedicat cărţii, Târgul Gaudeamus Radio România, îşi va deschide porţile pe 20 noiembrie într-un nou spaţiu, Pavilionul B2 Romexpo. Evenimentul, organizat de Radio România şi ajuns în acest an la ediţia cu numărul 26, se va desfăşura în perioada 20 – 24 noiembrie, sub semnul aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Copreşedinţi de onoare ai ediţiei sunt două figuri emblematice ale acelor zile dramatice: poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Conferinţa de presă care precede deschiderea ediţiei s-a desfăşurat pe 14 noiembrie, la Centrul de Presă al Radio România. Cu acest prilej, Preşedintele Director General al Radio România, Georgică Severin, a ţinut să afirme: „Târgul Gaudeamus Radio România din acest an este un târg profund modificat faţă de ediţiile precedente. Şi o să încep cu însăşi brandul Radio România. În mod oficial, încă de la începutul anului, în toată Caravana Gaudeamus, am introdus acest brand. Pentru că, până la urmă, trebuie să acceptăm o idee: Târgul Gaudeamus este un element fundamental în promovarea cărţii în România, este de departe cel mai mare târg de carte dar, în acelaşi timp, el este un produs al Societăţii Române de Radiodifuziune şi are ca menire să promoveze Radio România. Această structură radiofonică care are în componenţă Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, posturile teritoriale, Radio România Internaţional şi aşa mai departe. De aceea îngemănarea dintre Radio România şi acest târg de carte nu-mi pare o exagerare, mi se pare o formă profundă prin care noi ne promovăm ca instituţie media şi culturală şi, în acelaşi timp, sprijinim prin activitatea radioului cartea care, trebuie să recunoaştem, este de cele mai multe ori abandonată”.

06.ConferintadepresaGaudeamus2019-14.11.2019-Foto.AlexandruDolea

„Multă lume a crezut, la începutul anilor 90, că lumea nu mai are apetit pentru citit şi pentru carte. Amintiţi-vă că sălile de teatru erau goale, apăruseră televiziunile particulare şi lumea stătea în faţa televizorului. Constat cu bucurie că acum lucrurile stau altfel: tot mai multă lume se întoarce la lectură”, a declarat Mircea Dinescu.

Deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 26 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12:00, la standul Radio România din incinta evenimentului.

Iniţiat de Radio România în urmă cu un sfert de secol, odată cu Târgul Gaudeamus Carte de Învăţătură găzduit de Sala Radio – proiectul Gaudeamus Radio România este acum un reper solid şi constant al pieţei de carte din ţara noastră. Cele peste două decenii de dialog între carte şi radio au diversificat şi extins permanent componentele programului, al cărui palmares numără astăzi 116 evenimente culturale de tip expoziţional, peste 3.120.000 de vizitatori şi peste 13.600 de manifestări. Prin anvergura şi impactul fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, dar şi prin numărul de participanţi şi vizitatori, Programul Gaudeamus Radio România plasează singurul post public de radio din lume care organizează târguri de carte, în postura de lider naţional pe piaţa evenimentelor expoziţionale cu profil cultural-educaţional.

Gaudeamus 2019 în cifre:

– peste 250 de expozanţi, reuniţi în 200 de standuri – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;

– aproape 900 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Virgil Madgearu şi cele două spaţii de evenimente denumite după doi dintre scriitorii care au avut un rol esenţial în conturarea identităţii acestui proiect: Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii târgului şi Mircea Sântimbreanu, preşedintele de onoare al primelor cinci ediţii).

– peste 8.300 de metri pătraţi de standuri (comparativ cu circa 6.000 la ediţia precedentă), ceea ce reprezintă un record pentru un târg de carte din România.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente însă, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Premiile ediţiei cu numărul 26 a Târgului Gaudeamus Radio România vor fi decernate duminică, 24 noiembrie, la ora 17:00, astfel:

Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului – premii acordate pe baza Votului Publicului;

Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii print, radio, TV, online (pe baza Votului Publicului) şi agenţii de presă (pe baza monitorizării efectuate de Agenţia de presă RADOR) – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului;

Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;

Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română;

Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg;

Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Proiecte Gaudeamus Radio România

Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu Iniţiat şi organizat de Radio România, concursul se află în acest an la a 18-a ediţie şi urmăreşte să trezească în rândul liceenilor interesul pentru lectură. Finala naţională 2019 va avea loc în cadrul Târgului Gaudeamus Radio România, sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 11:00, în spaţiul de evenimente Mircea Nedelciu. Cei 6 participanţi, elevi în clasa a XI-a, sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România. Premiile vor fi oferite de Radio România şi de Asociaţia Lions Club Millennium.

Tombola Gaudeamus, derulată pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea în acest an zeci de premii atractive: două laptopuri, două televizoare, 6 tablete şi pachete de accesorii şi echipamente multimedia oferite de sponsorii ediţiei: IndECO Grup, Info Touch Systems şi Jerry’s Pizza.

Cărţile se întorc acasă: campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus Radio România, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 170.000 de volume au ajuns, datorită expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul acestei ediţii a Târgului Gaudeamus Radio România; donaţiile de carte se primesc în intervalul 20 – 23 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României– va aduce în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, atrăgând atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. 21 de elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15:00. Premiile vor fi oferite deAsociaţia Lions Club Millennium şi de Radio România.

Eveniment organizat de Radio România

Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale Parteneri Gaudeamus 2019

Parteneri şi sponsori: Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Romexpo, Asociaţia Lions Club Millennium, Treasure&Co, CEWE România, Angels Distribution, IndECO Grup, InfoTouch Systems, Jerry’s Pizza, Emex, Spring Harghita.

Parteneri media: TVR, Agenţia de carte, Agenţia de presă Rador, Caţavencii, Dilema, Jurnalul, Observator Cultural, România Liberă.

Informaţii suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Radio România miercuri, 20 noiembrie 2024, 15:05

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio

Vineri, 22 noiembrie (de la ora 19:00), Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită să ascultați la Sala Radio Petite...

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Radio România luni, 18 noiembrie 2024, 16:20

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre

Organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare...

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Radio România miercuri, 13 noiembrie 2024, 12:15

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Prilej cu care Editura Casa Radio lansează Seria CARAGIALE din colecția „Fonoteca de Aur – Teatru“ – spectacole radiofonice de colecție...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Radio România miercuri, 13 noiembrie 2024, 12:11

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

Duminică, 17 noiembrie 2024 (17:00) ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO dirijată de Adrian Grigoraș vă invită la Sala Radio la concertul său...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Radio România marți, 12 noiembrie 2024, 13:28

 Dirijorul american Roderick Cox și pianista Alexandra Silocea la Sala Radio

Doi invitați de talie internațională și trei compozitori al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare...

 Dirijorul american Roderick Cox și pianista Alexandra Silocea la Sala Radio
Radio România vineri, 8 noiembrie 2024, 13:46

At the End of July – jazz cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio

Te gândești cu nostalgie la serile de vară? Joi, 14 noiembrie (de la ora 19:00), Big Band-ul Radio (dirijat de Simona Strungaru) și...

At the End of July – jazz cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio
Radio România vineri, 8 noiembrie 2024, 13:18

Premieră TNR la Radio România Actualități – Un cântec de sirenă

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, miercuri, 13 noiembrie, ora 23:05, la Radio România Actualități, Un cântec de...

Premieră TNR la Radio România Actualități – Un cântec de sirenă
Radio România joi, 7 noiembrie 2024, 15:06

Premieră la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii – Floarea de ferigă

Programată în preajma Zilei Independenței Poloniei, 11 noiembrie, premiera marchează o lungă și fructuoasă colaborare culturală, celebrată...

Premieră la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii – Floarea de ferigă