Lansare de carte la Librăria “Șt. O. Iosif” din Brașov
Publicat de radiomures, 10 iunie 2017, 18:21
După “Fotograful Curții Regale” și “Darul lui Serafim” Simona Antonescu și-a pus semnătura pe un nou roman: Hanul lui Manuc.
Cartea va fi lansată luni, 12 iunie, ora 17, la Librăria Șt. O. Iosif din Brașov. Ne-o prezintă, cu notițe și ochi critic (dar nu prea critic!): Adrian Lesenciuc,Virgil Borcan și Ciprian-Laurențiu Tudor.
Acest al treilea roman al autoarei a apărut în colecția “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom și în ediție digitală.
Al treilea roman al Simonei Antonescu ne poartă cu două veacuri în urmă, in Principatele Române. De data aceasta, remitizarea istoriei nu doar însuflețește destine individuale,ci dă viață și tensiune unor evenimente cruciale de mult arhivate. Aceasta călătorie de șase ani în perioada războiului ruso-turc, terminat cu pierderea Basarabiei, este o autentica evadare în trecut.
Pe moșiile Țării Românești, grânarul marilor imperii, sau în bătălii pe mare și pe uscat, pe ulițele tîrgului Bucureștilor, traversate de picioare desculțe și taine de palat, sau la Constantinopole, în Serai și catacombe, printre intrigi și capete tăiate, istoria își urmează cursul.
Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curtii Regale și Darul lui Serafim –, se situează sub aceeași inscripție heraldică: Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul și nu prevezi viitorul.
„Îți voi arată lucrurile, așa cum au fost ele.
Îi voi chema pe toți în jurul tău. Vei simți mirosul prafului de pușcă și vei auzi chiotele sărbătorii de Armindeni. Vei îngheta de frig pe cîmpurile de luptă și te vei topi de arșiță la vremea secerisului, pe moișile boierilor Samarghiteni.
Te voi trimite călare pîna dincolo de serhatul Giurgiului, cu solie de taină de la Manuc. Vei gusta de-a valma plăcinte oltenești și sugiucuri turcești, vei respira praful drumului ridicat de caravanele cu grîu și-ți vei scapă viața în pivnița culei bătrînești ori în apele Dunării.
Vei așeza piatra de temelie a Hanului lui Manuc alături de meșterii brașoveni și vei apăra apoi șantierul cu prețul vieții, în noaptea plină de spaime și speranțe a intrării Armatei Dunărene în București.
În jurul tău vor dansa cadine cu valuri de mătase și fete din baraganurile Țării Românești, în vreme ce din depărtare va rasuna clocot de luptă.
Vei iubi.
Vei dușmăni.
Vei pacătui și te vei ierta.
Vei ieși din toate acestea obosit, tulburat, schimbat.
Vino cu mine!” (Simona Antonescu)
* Simona Antonescu s-a născut la Galați în anul 1969 și a copilărit în localitatea Tintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Național „Nichita Stanescu”) din Ploiești, a urmat cursurile Facultații de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.
A debutat în anul 2015 cu Fotograful Curtii Regale – romanul câștigator al Concursului de Debut al Editurii Cartea Romaneasca, ediția 2014, și al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Romanul a devenit în scurt timp bestseller și a fost reeditat în 2016 în colectia „Top 10+” a Editurii Polirom. În anul 2016 Simona Antonescu a publicat la Editura Cartea Românească al doilea roman al sau, Darul lui Serafim.
Margareta Pușcaș