Laboratoare didactice la UMFST Târgu-Mureș, dotate de două companii importante din România

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2019, 13:28 / actualizat: 27 decembrie 2019, 17:39
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș a pornit astăzi un proiect de inaugurare a două laboratoare la Facultatea de Inginerie.
Acesta este un semnal dat nu numai mediului academic ci și mediului economic din România pentru a forma încă din universitate noi specialiști, a precizat rectorul UMFST Târgu-Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Proiectul a început de mult, de pe vremea când Petru Maior exista ca entitate separată. Nu noi am inventat acest lucru dar noi am dus la bun sfârșit un proiect care era necesar. Acum, avem două laboratoare de la două companii foarte importante și reprezentative. Se poate vedea că am încercat să facem saltul tehnologic care să fie în acord cu ce se întâmplă în companiile respective. Eu cred că studenții vor dobândi aici abilitățile necesare pentru a lucra nu doar la Bosch sau la Azomureș ci și cu alte echipamente compatibile iar ăsta e doar începutul. Avem negocieri și cu alte companii și cred că este firesc ca într-o universitate tehnică să avem diverse paliere de tehnologie, specifică fiecărui domeniu.
De 7 ani se poartă discuții cu Azomureș pentru realizarea acestui parteneriat în mediul academic.
Acesta era mai mult decât necesar în condițiile în care 5 companii se bat azi pe un student, a precizat directorul general al Combinatului Azomureș, Mihai Aniței:
După o muncă de 7 ani, am reușit, în sfârșit, să intrăm în mediul academic. Considerăm că Azomureș are nevoie de specialiști. În ultimii ani s-a închis Liceul de Chimie, s-a redus numărul de ore de chimie din universități și acum cu uniunea UMF-ului cu Petru Maior sperăm să fie un nou suflu orientat către rezultat, în sensul că studenții în final, la sfârșitul studiilor, vor avea un loc de muncă, iar noi suntem la capătul mediului academic.
Compania Bosch are o colaborare mai veche cu Târgu-Mureșul, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul general, Dirk Arnold:
Avem o relație strânsă cu Târgu-Mureșul și pe lângă faptul că e foarte aproape de noi, universitatea din Târgu-Mureș este a doua cea mai mare universitate cu care colaborăm. Angajații noștri sunt specializați, însă, noi vrem să-i pregătim la un alt nivel de cunoștințe. Spre exemplu, am deschis și sistemul de școală doar la noi în Blaj unde pregătim pe diferite calificări. Prin urmare, căutăm parteneri puternici…
Studenții târgumureșeni, inginerii de mâine, sunt nerăbdători să învețe în noile laboratoare însă nu sunt siguri că vor rămâne în România după facultate:
Ca element de noutate, începând din semestrul al doilea al acestui an universitar, în curricula universitară a studenților de la Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației se va regăsi un pachet de cursuri opționale intitulat „BOSCH ACADEMY”.
Cursurile vor fi ținute de experți ai companiei, iar după sisținerea examenului studenții vor putea dobândi un certificat de calificare BOSCH.
Cristina Bulbescu