La Tg.Mureş se caută soluții pentru dezvoltarea IMM-urilor
Publicat de radiomures, 27 noiembrie 2014, 12:09
În prezent există în România peste 470.000 de firme active, dintre care 98% sunt IMM-uri. Acestea cuprind aproape 60% dintre salariați.
Cu toate acestea, politicile fiscale afectează în mod negativ IMM-urile și avatajează multinaționalele.
Sub aceste auspicii a debutat astăzi, la Tîrgu-Mureș, dezbaterea privind posibilitățile de dezvoltare a sectorului IMM-urilor, atât de vitregit și totuși vital pentru economie, a spus organizatorul conferinței, Ion Radu.
În România există 24 de IMM-uri la mia de locuitori, față de media europeană care este dublă.
Într-un clasament național, județul Mureș se găsește la coadă în ceea ce privește densitatea IMM-urilor și ponderea cifrei de afaceri.
Lipsa unor perspective clare de dezvoltare este resimțită direct de oamenii de afaceri mureșeni care se plâng de lipsa de viziune a autorităților locale.
Există și facilități de care IMM-urile nu află la timp, din cauza timpului scurt în care sunt promovate.
De anul viitor ar putea exista un TVA mai mic la carne și lapte, ceea ce înseamnă o evaziune fiscală mai mică, spune directorul adjunct al Administrației Finanțelor Publice Mureș, Szabo Horațiu.
Vestea bună pentru IMM-uri este că autoritățile tocmai au anunțat dublarea programelor de finanțate prin proiecte, anul viitor, spune directorul Oficiului Teritorial pentru IMMC și Cooperație Tîrgu-Mureș, Torok Csaba:
Datele oficiale arată că 61% din IMM-uri au falimentat în ultimii 6 ani în România. De asemenea, 70% din firmele mici au fost nevoite să se autofinanțeze pentru a se dezvolta pentru că au lipsit facilităţile pentru acest sector.
Cristina Bulbescu