La Brașov Junii coboară în Cetate
Publicat de radiomures, 12 mai 2013, 14:52
Ca în fiecare an, în Duminica Tomii, prima duminică după Paști, Junii din Șcheii Brașovului coboară în cetate. Unici în țară, Junii Brașovului își au rădăcinile în istoria îndepărtată iar existența lor este strâns legată de lupta pentru independență a românilor. Cele șapte grupuri de Juni au ca element comun simbolul național tricolorul iar personalitățile pe care le venerează și care se regăsesc pe steagul fiecărei grupări, reprezintă simboluri ale neamului românesc.
Vechi de aproape trei secole, ritualul începe în Piaţa Unirii, lîngă Biserica „Sfîntul Nicolae”. După sfințirea steagurilor, Junii se aşază în ordinea în care vor străbate cetatea: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii.
Pe drum, Junii salută mulțimea cu: „Hristos A Înviat”.
Traseul este cel din fiecare an: străzile Brâncoveanu, Mureşenilor, B-dul Eroilor, Republicii, Piaţa Sfatului, Poarta Șchei, Piaţa Unirii. După ce străbat străzile vechii cetăţi a Braşovului, Junii, urmați de mii de oameni, se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon, acolo unde începe petrecerea în mijlocul naturii cu tradiţionala horă şi aruncarea buzduganului.
Vali Blajovan