La Tîrgu-Mureș, colectarea gunoaielor va fi asigurată şi la anul
Publicat de radiomures, 23 decembrie 2015, 18:27 / actualizat: 23 decembrie 2015, 19:44
Primăria a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru prelungirea contractului cu actualul operator.
Consiliul Local a adoptat un proiect de hotărâre în luna octombrie a cărui intrare în vigoare era condiţionată de primirea acestui aviz.
Contractul cu Salubriserv SA urma să expire în ianuarie 2016 şi, ţinând cont că operarea stațiilor de transfer și a depozitului regional de la Sânpaul nu este încredințată nimănui, municipiul Tîrgu Mureș risca să rămână fără responsabil de salubritate.
Problemele de legalitate se referă la faptul că firma este în insolvență și nu este clar dacă acest serviciu trebuie operat de municipiu sau de județ, deoarece, potrivit statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Ecolect, la nivelul judeţului ar trebui să existe un sistem integrat de salubritate.
Primăria Tirgu-Mureş a demarat deja procedurile pentru organizarea unei licitaţii în vederea selectării unui nou operator, spune primarul municipiului Dorin Florea:
Am primit avizul de la Oficiul Concurenţei, sigur nu era necesar acest aviz dar aşa au dorit consilierii, deci de la 1 ianuarie putem asigura continuitatea serviciului de salubritate şi Tg.-Mureş-ul nu riscă să rămână cu gunoaiele neridicate. Noi am demarat procedurile pentru licitaţie dar nu ştim cât vom rămâne fără groapă pe care să putem depune, groapa există şi se degradează.”
Consiliul local Tirgu-Mures a adoptat în ultima şedinţă a anului regulamentul de organizare şi funcţionare a acestui serviciu. Potrivit documentului, colectarea deşeurilor se va face selectiv pe tipuri de deşeuri, respectiv plastic, hârtie, sticlă şi deşeuri menajere.
Colectarea deşeurilor municipale se va face numai în recipiente închise cu capac sau pungi/saci de plastic.
Operatorul, împreună cu Primăria Tîrgu-Mureş, are obligaţia să identifice toţi producătorii de deşeuri, indiferent de natura acestora, şi să acţioneze în vederea creării facilităţilor necesare activităţii de precolectare şi colectare.
Colectarea deşeurilor pentru perioada 1 aprilie-1 octombrie se va face zilnic, din zonele centrale şi de la unităţile de alimentaţie şi cazare, pieţe agroalimentare, unităţile sanitare cu paturi, grădiniţe şi creşe iar din restul locaţiilor la cel mult două zile.
În sezonul rece, ridicarea deşeurilor se va face la cel mult două zile.
Toate deşeurile vor fi transportate la depozitul de la Sfântu Gheorghe.
Sanda Vițelar
Foto: www.punctul.ro