La Tg. Mureș nu cresc abonamentele la sălile de sport
Publicat de Rotar Mirela, 3 ianuarie 2024, 13:00
Noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, impune o creștere a cotei de TVA și pentru sălile de sport, de la 5% la 19%.
De asemenea, prin Ordonanța ”trenulețul” guvernanții scad cota de deductibilitate pentru cei care au abonamente la sălile de sport, de la 400 de euro la 100 de euro pe an, deși măsura a fost introdusă doar în 2023.
Reprezentanții Patronatului din industria de sănătate și fitness au avertizat că aceste măsuri vor duce nu doar la o destabilizare în domeniu, dar va avea efecte negative și asupra sănătății și bunăstării populației.
Pentru a nu-și periclita activitatea, patronii sălilor de sport din Târgu Mureș au decis să nu crească tarifele. Chiar dacă vor crește, însă, tarifele, oamenii nu se vor lăsa de sport, crede patronul unei săli de fitness din Târgu Mureș, Gusti Moldovan:
Eu, mă las în Voia Domnului că El le rezolvă pe toate… dar nici n-am de gând să cresc tarifele. Deocamdată, haideți să vedem ce se va întâmpla. Eu cred că lumea nu se va lăsa de sport, așa cum nu s-a lăsat nici de țigări. Țigările au fost 15 – 17 – 20 lei iar acum sunt 30.. deci, nu cred că asta va afecta…
În ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei și implementarea la scară largă a digitalizării, tot mai mulți oameni au început să acorde o atenție sporită menținerii unei bune stări fizice și psihice. Totuși, mulți oameni cheltuie bani mulți pentru medicamente în loc să facă prevenție prin sport, mai spune Gusti Moldovan:
Fiecare om ar trebui să meargă la sală pentru sănătate, condiție fizică care e importantă la orice vârstă. Funcția organelor interne e foarte importantă și dacă faci sport, o poți îmbunătăți, de asemenea, aspectul fizic.. Sportul înseamnă sănătate. Este elixirul tinereții. Depinde de fiecare dintre noi dar, de exemplu, sala mea are intrare comună cu o farmacie și văd foarte multă lume, tineret, intră la farmacie, în loc să intre la sală. Eu zic că poți cu 200 de lei abonament pe lună la sală, să-ți asiguri sănătatea pe viață, și cu 30 de minute mișcare pe zi.
Patronatul Romania Activecare și EuropeActive atrag atenția că promovarea unui stil de viață activ este esențială în lupta împotriva bolilor cronice, obezității și altor probleme de sănătate.
Prin îngreunarea accesului oamenilor la centrele de fitness s-ar putea înregistra o creștere a problemelor de sănătate pe termen lung, costuri medicale mai mari și o calitate a vieții diminuată pentru cetățeni.
România este codașă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește activitatea fizică.
Conform ultimul sondaj Eurobarometru publicat în septembrie 2022 privind sportul și activitatea fizică, 62% dintre români nu efectuează niciodată exerciții fizice sau sport, în timp ce 18% o fac rareori.
Autor: Cristina Bulbescu