EXCLUSIVITATE: (AUDIO) La Tg Mureș funcționează una dintre puținele clinici din țară unde se face anestezie generală în stomatologie

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 februarie 2020, 12:22 / actualizat: 19 februarie 2020, 12:36
De mai puțin de un an de zile se practică metoda la o clinică din Târgu-Mureș.
Aceasta este recomandată persoanelor cu dizabilități care altfel nu ar avea posibilitatea să fie tratate decât la Clinica de chirurgie buco-maxilo-facială, însă doar pentru extracții. Procedura a fost autorizată anul trecut de DSP Mureș și este cu mult mai sigură decât analgo-sedarea, procedură utilizată în cazul băiețelului de la Pitești.
Pentru anestezia generală clinica dispune de un întreg compartiment de ATI, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș medicul stomatolog Aurel Mașca:
Anestezia este făcută de către medicul anestezist, medic primar de la Spitalul Județean, o întreagă echipă de ATI este în spatele acestei proceduri și ne adresăm, în mod special, pacienților cu dizabilități dar nu numai. Mai sunt pacienți traumatizați, cu intervenții chirurgicale lungi care pot să dureze până la 5, 6 ore și pentru toate astea e nevoie de anestezie generală. Din câte știu eu, trei clinici în țară suntem care avem post-anestezie, ATI, personal, specializat, inclusiv post de anestezie pentru a avea toate măsurile de siguranță în cazul în care apare o complicație, cu sisteme de ventilație și defibrilator…
După cazul de la Pitești, pacienții din Târgu-Mureș au refuzat să mai apeleze la această procedură de frică, spune dr. Aurel Mașca.
Acesta crede că populația este victima unei dezinformări, mai ales că riscurile anesteziei generale sunt minime:
În urma evenimentului de la Pitești, din ce în ce mai multă lume e speriată de această procedură dar ceea ce se întâmplă astăzi este o lipsă de informare și o dezinformare foarte, foarte periculoasă. Anestezia generală este o procedură uzuală. Se întâmplă zilnic în toate spitalele din România și din lume. Statistic vorbind, 4 persoane la un milion pot să aibă complicații legate de anestezie, ceea ce e mult mai puțin decât virusurile. Simpla gripă produce mai multe victime decât anestezia generală.
Pe de altă parte, legislația este neclară în ceea ce privește competența de ATI și anestezie generală în stomatologie, motiv pentru care reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști Mureș nu au cunoștință de ea.
O clarificare privind această procedură a fost solicitată chiar Ministerului Sănătății de dr. Aurel Mașca.Acesta crede că ceea ce s-a întâmplat la Pitești este cauzat tot de legislația neclară:
Nu este o competență care ține de Colegiul Medicilor Dentiști dar este neclară legislația, asta vreau să specific în primul rând. Medicul ATI și secția ATI țin de Colegiul Medicilor Generaliști și nu de Colegiul Medicilor Dentiști. Am avut o discuție cu Comisia de Sănătate de Stomatologie a Ministerului Sănătății în octombrie anul trecut în care le-am adus la cunoștință problemele de legislație din anestezia generală pe care o facem în cabinetele stomatologice. Asta înseamnă că legislația este destul de neclară, nu este foarte transparentă și suntem destul de expuși la eventuale interpretări.
La fel ca toate clinicile medicale private din România, clinica de stomatologie din Târgu-Mureș care efectuează anestezie generală are un contract cu Spitalul Județean care intervine, dacă e necesar, cu personal cu grad mai mare de calificare.
În momentul de față, DSP Mureș face o evaluare privind dotările și competențele tuturor cabinetelor de stomatologie din județ.
Cristina Bulbescu