La Tg. Mureș au început pregătirile de Paști, dar fără miei în piață

Publicat de Corina Muntean, 3 aprilie 2018, 15:57
Mieii vii încă nu se găsesc de vânzare la Tîrgu-Mureș, însă toate magazinele și piețele din oraș freamătă de cumpărătorii interesați de mărfurile de cele mai bune pentru pregătirea tradițională a mesei pascale.
Partea mai grea vine deabia de joi, când începe prepararea bucatelor:
Singurul centru autorizat de sacrificare a mieilor din Tîrgu-Mureș, cel din Piața Cuza Vodă, a șomat în ultimele două zile, deoarece nu a fost nici o solicitare de sacrificare. Ultimii miei sacrificați aici au fost duminică.
Reprezentanții pieței spun că de mâine se așteaptă să revină producătorii cu miei de vânzare. Vestea bună e că prețurile au rămas ca anul trecut.
Mieii tăiați din măcelărie costă însă dublu, dar se pot vinde la cantitate mai mică, spune Laci Kodo, cioban și măcelar din Roteni, județul Mureș:
24 de lei e kg, încă de la început și așa a rămas. On jumătate de miel e de la 3 la 6 kg. Sunt din pepiniera proprie, sunt mieii mei. Se poate vinde și la sfert, și la pulpă dar la kg nu se vinde că nu-i făină.. Mieii în viu s-au vândut în piață de la 10 la 12 lei. Sunt mai mici mieii anul acesta că prea devreme sunt ambele Paști și n-au crescut prea mari.”
Crescătorii de miei sunt nemulțumiți, însă, că nu pot să-și valorifice direct mieii nevânduți la Paști și trebuie să-i vândă la intermediari pentru export.
Revine Laci Kodo:
Mieii nevânduți de Paști îi dăm la … mafioți. Încă n-am ajuns acolo ca țările din Vest să vină cu tirul în poartă, să cântărească mielul și să plătească. Noi suntem obligați să vindem la sirieni, să câștige ei încă o dată atâta cât producătorul. La Dumbrăvioara este o firmă de sirieni, că sunt mai mulți în România, și în fiecare luni nu știe niciunul prețul de achiziție până când nu negociază între ei. Și niciunul nu are voie să dea mai mult cu nici un ban. Și acel intermediar va da partea lui cuiva ca să-i permită să aibă licență.”
Județul Mureș înregistrează printre cele mai crescute efective de ovine din țară, peste 550.000 de oi, la care adaugă mieii din acest an .
Cu toate acestea, au fost autorizate doar două centre de sacrificare, unul la Tîrgu-Mureș și altul la Sighișoara, spre deosebire de Brașov, de exemplu, unde sunt 13 astfel de centre și un efectiv mai mic de ovine.
Cristina Bulbescu