La Târgu Mureș nu au fost încă donatori de plasmă hiperimună
Publicat de Corina Muntean, 19 august 2020, 16:11
Deși s-au prezentat mai mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 pentru a dona plasmă, niciunul dintre ei nu avea cantitate necesară de anticorpi pentru a putea fi utilizată în tratamentul pacienților în stare gravă.
Odată cu simplificarea metodologiei de donare a plasmei, foștii pacienți nu mai trebuie să teste negative de covid. În schimb, ar trebui să-și facă pe cheltuiala proprie testul serologic LgG pentru SARS-CoV- 2 pentru a ști sigur dacă au sau nu anticorpi la virus.
Totuși, cei care doresc să doneze plasmă nu sunt condiționați de prezentarea vreunui test, a precizat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Târgu-Mureș, Marinela Lazăr:
Au fost câteva prelevări de plasmă dar, din păcate, nu au avut anticorpi și plasma aceea nu a putut fi administrată. Pot fi admise la donare și persoane care și-au făcut testele privind prezența anticorpilor în sânge și sperăm ca din aceștia să vină în număr cât mai mare. Dacă nu acel test și au trecut 14 zile de la externare și fac dovada că au avut tratament și că se încadrează în criteriile de donare, pot să vină să doneze pentru că noi după aceea trimitem probe pentru stabilirea numărului de anticorpi.
Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, donatorii de plasmă nu mai trebuie să prezinte două teste negative de coronavirus şi nici să dovedească faptul că au fost internați – aspecte de care s-au plâns mai multe persoane.
Datele oficiale arată că peste 30.000 de români s-au vindecat de Covid-19, însă Institutul Național de Hematologie Transfuzională anunță că doar 490 dintre aceștia au donat sânge sau plasmă.
Plasma se administrează doar pacienților aflați în stare critică și care au peste 18 ani.
Cristina Bulbescu