La Sf. Gheorghe se reia, de azi, programul „Dăm valoare rablei tale”, pentru reciclarea autoturismelor vechi
Publicat de Rotar Mirela, 13 ianuarie 2025, 11:00 / actualizat: 13 ianuarie 2025, 18:39
Prin această inițiativă primăria municipiului acordă câte 3.000 de lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani predată la un centru de reciclare.
Acțiunea a debutat în 2021 cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante şi a funcţionat vreme de doi ani, timp în care au fost scoase din circulaţie peste 1.200 de autovehicule.
Autoturismul predat trebuie să conţină componentele esenţiale precum: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie sau şasiu, a arătat purtătorul de cuvânt al primăriei Sf. Gheorghe, Vlad Manolăchescu:
,,Chiar de astăzi locuitorii din Sf. Gheorghe pot depune dosarele pentru casarea mașinilor vechi, în schimbul cărora vor primi câte 3000 de lei. Existând în continuare cereri, primăria a decis să reia acest program ”Dăm valoare rablei tale”. Sunt câteva modificări față de sesiunile anterioare, vechimea autovehiculelor casate a crescut de la 10 la 15 ani, dintre care minimum 5 ani de când a fost înmatriculat în Sf. Gheorghe și a avut același proprietar – și aici e o creștere față de 3 ani cât se solicitau până acum. La fel ca în sesiunile anterioare, proprietarul trebuie să se angajeze că nu-și va cumpăra în următorii 3 ani un alt autovehicul mai vechi de 5 ani, în caz contrar fiind obligat să restituie suma primită.”
După aprobarea dosarului, beneficiarii vor preda autoturismul la un centru autorizat de casare în termen de 90 de zile.
Suma de 3.000 de lei va fi virată în contul bancar indicat prin extrasul de cont.
Documentele necesare, precum şi alte informaţii legate de acest program pot fi consultate pe site-ul administraţiei locale.
Anul trecut, programul „Dăm valoare rablei tale” de la Sf. Gheorghe a fost preluat de către Administraţia Fondului de Mediu (AFM), care a lansat programul național „Rabla local”. Atunci, Tg. Mureșul nu a reușit să se înscrie, plătind cu întârziere la AFM taxa pentru mediu, însă acum primăria intenționează să se alăture acestui program, însă doar dacă Ministerul Mediului îl va finanța, a explicat directorul Administrației Domeniului Public, Florian Moldovan:
„Teoretic până când nu avem buget, nu am ce să zic. Deci propunerea unui buget este pentru ”Programul rabla”, dacă există deschiderea finanțării din partea Ministerului mediului. Acum putem să aplicăm și noi pentru că suntem la zi cu plata la AFM. Și în funcție de deschiderea Ministerului Mediului privind ”Programul rabla”, îl vom accesa și noi.”
În aceeași situație se află și municipiul Miercurea Ciuc, primarul Korodi Attila declarând pentru Radio Târgu Mureș că așteaptă, pentru a se înscrie, relansarea programului de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Autor: Valeriu Russu