La Praga, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România are şanse mari să intre în spaţiul Schengen
Publicat de Rotar Mirela, 7 octombrie 2022, 07:26
Întrebat de reporterul Radio Romania, Alina Stănuţă, dacă există asigurări în acest sens, şeful statului a precizat că NU avem o astfel de garanţie, dar şansele sunt mai bune decât în altă conjunctură.
În context, Iohannis a anunţat că se pregăteşte o vizită a experţilor în România, care vor veni să vadă, după 11 ani, ce s-a realizat în materie de condiţii îndeplinite. Discuţiile politice decisive vor avea loc, însă, în decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, a mai spus Klaus Iohannis.
Astăzi şi mâine, Praga este centrul Europei şi toţi ochii sunt aţintiţi asupra celor 44 de lideri europeni: 27 din Uniunea Europeană şi 17 parteneri, printre care ţări din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau Turcia, care discută despre teme vitale pentru continentul european, după cum declara preşedintele
Klaus Iohannis în deschiderea reuniunii. Solidaritatea cu Ucraina şi condamnarea agresiunii ruse, securitatea continentului european, criza energetică sau situaţia economică sunt doar câteva dintre temele de dezbatere de aici, de la Praga. L-am întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis care sunt şansele ca România să adere la spaţiul Schengen sub preşedinţia cehă a Uniunii Europene, adică până la finalul acestui an. Şeful statului a explicat că există această posibilitate, dar garanţii nu există încă, însă sunt şanse mai bune decât în altă conjunctură.
Klaus Iohannis:
Sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Şi această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din spaţiul Schengen. După atâţia ani de aşteptare, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare.
Este de aşteptat ca în aceste zile să fie discutată şi propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre plafonarea temporară a preţurilor la gaze.
Klaus Iohannis:
Până acuma s-a discutat doar principial, că trebuie făcut ceva. Asta, spun, de exemplu eu, din februarie că trebuie făcut ceva. Propunerea mea, poate vă amintiţi, a fost să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii, ar fi fost, după mine, cel mai natural pas, dar şi plafonarea preţului este în discuţie. Noi însă aşteptăm de la comisie să vină cu ceva concret. La comisie se găseşte expertiza pentru a veni cu un plan concret. Deci, în acest moment nu pot să vă spun mai mult, dar din informaţiile mele, chiar mâine, la Consiliul Informal, preşedinta comisiei va veni cu câteva propuneri în această materie, iar după aceea, sigur, putem să discutăm despre aceste lucruri.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, arăta la începutul reuniunii că este optimist, deoarece cele 44 de ţări care au primit invitaţia au şi răspuns acesteia, ceea ce este un prim semnal pozitiv. Mâine are loc, tot la Praga, un summit informat al liderilor Uniunii Europene, în pregătirea întâlnirii de toamnă de la Bruxelles, de la finalul lunii octombrie.