LA LIBRE BELGIQUE: Internauţii mai în vârstă distribuie mai multe informaţii false

Publicat de Corina Muntean, 13 ianuarie 2019, 16:04
Utilizatorii de Internet trecuţi de 65 de ani au tendința de a împărtăși mai multe informații false pe Facebook decât aceia mai tineri, potrivit unui nou studiu american publicat miercuri. Cercetătorii de la universitățile din Princeton și New York au analizat acțiunile în timpul campaniei prezidențialelor americane din 2016 a aproximativ 1.200 de persoane care au declarat că au folosit reţeaua Facebook și au fost de acord să-şi divulge datele după alegeri.
Oamenii de știință au comparat legăturile partajate de acești oameni cu mai multe liste de site-uri despre care se știe că publică informații false – inclusiv o listă elaborată de mass-media BuzzFeed. Rezultatele, publicate în revista „Science Advances”, arată că mai puțin de 8,5% dintre persoane au împărtășit cel puțin un link de la unul dintre aceste site-uri. Dar cei care au făcut-o aveau mai multe șanse să fie mai în vârstă. Utilizatorii cu vârsta peste 65 de ani au împărtășit „de aproape șapte ori mai multe articole” provenite de la surse media de dezinformare decât persoanele de 18-29 de ani – cel mai tânăr grup studiat -, indiferent de apartenența lor politică. „Nicio altă caracteristică demografică nu pare să aibă un efect semnificativ asupra partajării ‘știrilor false’ „, scriu autorii studiului, condus de profesorul de științe politice Andrew Guess.
„Este posibil ca un întreg grup de americani, acum în vârstă de 60 de ani și peste, să nu aibă abilitățile media digitale necesare pentru a determina fiabilitatea articolelor pe care le întâlnesc online”, sugerează ei.
Pe de altă parte, şi oamenii care se descriu ca fiind conservatori sau republicani au împărtășit mai multe linkuri din mass-media cunoscute pentru a retransmite informaţii decât utilizatorii care spun că sunt mai liberali sau democrați. Dar acest lucru s-ar putea datora faptului că majoritatea știrilor false produse în timpul campaniei prezidențiale din 2016 erau în favoarea candidatului republican Donald Trump. „Dacă ‘știrile false’ s-ar fi îndreptat mai degrabă spre Hillary Clinton decât spre Trump, este posibil ca mai mulți liberali, nu conservatori, să fi împărtășit aceste conținuturi”, au scris autorii studiului într-o tribună publicată în cotidianul „Washington Post”.