La Institutul Inimii din Tg. Mureș se fac două treimi din operațiile pe cord din România la bebeluși

Publicat de Corina Muntean, 1 aprilie 2019, 16:29 / actualizat: 7 aprilie 2019, 17:01
În România se nasc anual 1.000 de copii cu malformații congenitale cardiovasculare dintre care mai puțin de jumătate reușesc să fie operați, iar restul mor.
3.600 de copii cu astfel de probleme au fost operați în ultimii 13 ani la Târgu-Mureș, dintre care peste 500 erau urgențe.
Performanța de la Târgu-Mureș este mai puțin cunoscută, spune președintele Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu:
Nouă ni s-a părut fantastic că din 450 de operații care se fac în rândul copiilor în România, aproape 300 sunt realizat de echipele de aici din Târgu-Mureș. Se știe foarte puțin în țară de performanțele pe care voi le-ați atins. Este important ca lumea să știe și să existe o susținere mult mai importantă pentru echipele profesioniste din Târgu-Mureș.
Centrul de chirurgie cardiacă pediatrică din Târgu-Mureș este unic la nivel național ca centru de urgență, România fiind însă cu mult în urma țărilor europene, subliniază șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii, prof.dr. Horațiu Suciu:
Situația chirurgiei cardiovasculare pediatrice în România este proastă și foarte proastă din toate punctele de vedere. Și aici mă refer, dacă facem o simplă comparație la țările din jur, la numărul de proceduri care se fac, și nu în ultimul rând, la faptul că există un adevărat exod al copiilor din România care nu-și găsesc rezolvarea în țară și este clar că nu au cum să și-o găsească în condițiile unei logistici care este așa cum este. E singurul centru de boli cardiovasculare care abordează această patologie așa cum trebuie, și anume într-un regim de 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, inclusiv urgențele neonatale.
Aproximativ 20% dintre pacienții tratați la secția de cardiologie pediatrică de la Institutul Inimii din Târgu-Mureș au mai puțin de o lună, iar mulți dintre copilași au sub 500 de grame.
Cristina Bulbescu