La iarnă inflația poate urca la 10 la sută din cauza exploziei prețurilor la energie

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 august 2021, 14:11 / actualizat: 28 august 2021, 12:37
Este apreciarea președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisălița, care susține că primele efecte ale liberalizării pieței energetice din România se vor vedea limpede începând cu lunile octombrie- noiembrie.
Acesta crede că, cel puțin în privința gazelor naturale, pe românii care încă nu și-au semnat noile contracte îi poate aștepta chiar o dublare a facturilor:
Pe persoanele fizice le așteaptă o scumpire la gazele naturale, pentru cei care au semnat noile contracte până la 1 iulie înseamnă 20 la sută iar pentru ceilalți între 75 și 105 la sută. Oamenii se vor confrunta cu creșteri importante la nivelul mărfurilor și serviciilor, urmare a creșterii costurilor cu energia la societățile comerciale. Una peste alta, ne așteaptă o iarnă cu o inflație mare între 5 și 10 la sută până la finele anului, cu o creștere a nivelului de sărăcie energetică la nivelul unei părți tot mai ridicate a populației și cu impact mare asupra nivelului de trai a consumatorului final.
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, confirmă și el creșterile de prețuri, dar nuanțează, spunând că diferențele vor fi făcute de momentul în care oamenii și-au semnat noile contracte și durata lor:
Dacă cineva de exemplu în urmă cu două luni a semnat un contract pe un an, cu siguranță în această perioadă de un an de zile prețul nu i se modifică. Dacă vorbim de consumatorii de gaze care anul trecut înaintea iernii – pentru că liberalizarea la gaze s-a făcut la 1 iulie – dacă a semnat un contract cum am semnat eu, pot să mă aștept ca începând cu 1 octombrie, când îmi expiră vechiul contract, să îmi crească prețul pentru următorul an cu o sumă substanțială pentru că, mai ales pe piața de gaze, creșterile sunt de-a dreptul spectaculoase. Totuși, prețul final care include toate taxele, tarifele e puțin probabil să se dubleze.
Vicepreședintele ANRE speră, în contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze și curent electric, ca pe piața en-gros, să fie promulgată, înaintea iernii, așa-numita Lege a consumatorului vulnerabil.
Proiectul prin care se pot acorda ajutoare consumatorilor vulnerabili a trecut de Senat și va fi dezbătut în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Valeriu Russu