La fiecare două zile, o persoană moare în urma incendiilor de locuințe

Publicat de radiomures, 10 noiembrie 2016, 19:55
6.000 de incendii la locuinţe au loc anual în România, în urma cărora 180 de persoane îşi pierd viaţa, arată datele prezentate astăzi de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
La fiecare două zile, o persoană moare în aceste incendii, dar au existat şi situaţii în care familii intregi şi-au pierdut viaţa, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe timpul nopţii.
Pompierii atrag atenţia asupra importanţei montării de detectoare de incendiu şi de gaz în locuinţe.
Amplasarea acestora este obligatorie în România numai pentru imobile foarte înalte, pentru spaţiile comune precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.
Daniela Mănuţă relatează:
Peste 20 de mii de incendii au avut loc în ultimii 4 ani în urma cărora au fost înregistrate peste 1600 de victime, dintre care 639 şi-au pierdut viaţa. Coşurile de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile electrice şi mijloacele de încălzire defecte sau cu improvizaţii rămân în continuare principalele cauze ale producerii incendiilor. Pompierii atrag atenţia că este important să fie respectate regulile de siguranţă în mod special curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an, apelarea la persoane autorizate în cazul unor lucrări la instalaţiile electrice sau de gaz precum şi utilizarea detectoarelor pentru prevenirea unor incidente care pot avea urmări grave.
Şeful Deparatmentului pentru Situaţii de urgenţă, Raed Arafat: Dacă o familie doarme şi porneşte un incendiu şansa să ştie din timp că ai un incendiu în casă înainte să fie prea târziu este să ai aceste detector de fum care este independent, nu trebuie să fie conectat la curent cu o mică baterie şi care poate să trezească toată familia că este acumulare de fum în casă sau într-o cameră din casă. Şi acest lucru ajută oamenii să iasă înainte să fie prea târziu şi să nu mai poată ieşi din cauza focului care progresează.
Montarea detectoarelor de fum nu este obligatorie, însă a acelor de gaz este prevăzută în lege.