La expoziția de la Muzeul Drents din Olanda erau și 10 piese din județul Mureș

Publicat de Stan Lucian, 27 ianuarie 2025, 14:45 / actualizat: 27 ianuarie 2025, 19:29
Reamintim că mai multe piese din tezaurul dacic al României, coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice au fost furate din Muzeul Drents din Olanda, în penultima zi a expoziției „Dacia! Regatul aurului şi argintului”.
În cadrul evenimentului au fost expuse peste 600 de artefacte de la muzee din țară, inclusiv zece piese ale Muzeului Județean Mureș.
Este vorba de brățări, fibule și pandantive de argint și de aur din Tezaurul dacic de la Ernei, care sunt așteptate să ajungă înapoi la Târgu Mureș în zilele următoare.
Iulia Vizi, consultant comunicare în cadrul Muzeului Județean Mureș, a precizat că aceste piese au fost asigurate înainte de a fi trimise la expoziția din Olanda:
”Zece piese excepționale din tezaurul dacic de la Ernei, din județul Mureș, datate din secolul unu, au fost împrumutate pentru această expoziție, și anume două coliere torsionate de argint, o brățară de argint, patru fibule de argint și trei pandantive de aur. Toate se vor reîntoarce în patrimoniul muzeului și, sperăm noi, că vor ajunge cu bine în zilele următoare, în funcție de cum decurg anchetele internaționale și naționale.”
Iulia Vizi a mai precizat că, în cadrul Muzeului Județean Mureș, există toate elementele de protecție prevăzute de lege în cazul pieselor din categoria tezaur:
”În privința sistemelor de securitate, vă pot garanta că avem respectate toate legile naționale în privința transportului și securitate, dar, din motive realmente de securitate acestea nu pot fi făcute publice. Asigurăm publicul mureșean că toate obiectele de patrimoniu sunt în siguranță absolută și noi conlucrăm cu toate autoritățile competente în domeniu.”
Muzeul Județean Mureș și-a exprimat disponibilitatea în a colabora în ancheta internațională pentru recuperarea pieselor de tezaur furate din Olanda.
Autor: Raluca Creț