La Caravana Gaudeamus Radio România va fi „Volutarte pentru Carte” – De la muzica poeziei, la poezia muzicii
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 mai 2019, 10:50 / actualizat: 24 mai 2019, 19:54
Seria manifestărilor prilejuite de prezenţa Caravanei GAUDEAMUS – Radio România la Timişoara (pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Victoriei), continuă cu „Volutarte pentru Carte”, eveniment programat pe 24 mai a.c., începând cu ora 14:00.
Vom parcurge un “traseu” muzical şi poetic, “de la muzica poeziei, la poezia muzicii”, în compania elevilor de la Liceul de Artă “Ion Vidu”, clasa de chitară condusă de prof. Dr. Adrian Mardan.
„Volutarte pentru carte” reprezintă o extensie dintr-un proiect bine croit al Asociației Compania Volutarte, sub titlul generic de STAGIUNEA EXCELENȚEI VOLUTARTE, unde prin acțiuni culturale, artistice și educaționale, dorește să promoveze tineri valoroși la început de drum, dar nu numai, și să-i sprijine cum se poate mai bine cu încredere, nădejde și suport de care au atâta nevoie în devenirea lor, aflăm de la prof. Dr. Adrian Mardan, preşedinte Asociaţia Compania Volutarte.
Artistul Mardan Adrian alias mardanA este un nume recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional prin multiplele sale valenţe artistice, explorate atât ca muzician interpret pe scene din ţară şi Europa, fiind membru în Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, compozitor pentru muzică de teatru, film de scurt metraj, ansambluri camerale și muzică vocal simfonică, muzică rock-pop-jazz, cât şi ca profesor de chitară cu rezultate de răsunet prin clasa de chitară clasică pe care a construit-o minuţios şi cu abnegaţie, în mai mult de 18 ani, la Liceul de Artă ”Ion Vidu”, formând generaţii de artişti, răspândiţi în ţară şi străinătate la universităţi de prestigiu. Este membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional. Are o deosebită pasiune pentru scris şi poezie. A publicat, în 2001, placheta de versuri O rămăşiţă bulversată – Fundaţia VIVIUS, Cluj Napoca; în 2016, Buzunarul de vară B&L – Editura Brumar, Timişoara; în 2017, 40 de zile – Editura Partoş, Timişoara.
Cred cu totul în absolutul muzicii pentru că am învățat că zenitul e strânsa legătură dintre firesc și nefiresc, dintre special și excepțional, dintre normal și spectacular, prin dragul, plăcerea și dorința de A FACE!, fie că afirm din postura de profesor, prin care am asimilat că nu există limite, că nu există obstacolul “NU SE POATE…” în caruselul comunicării verbale și nonverbale , ci doar trepte de urcat până la următoarea ușă ce trebuie deschisă; fie că vorbesc din poziția de artist interpret și compozitor, unde libertatea nu are granițe în promisiunile sunetelor care întotdeauna au fost îndeplinite; fie că mă exprim din smerita calitate de poet, căci și literele prin cuvinte ating muzicalitatea celestă ce protejează sufletul și mintea de negură și teamă, spune profesorul şi artistul Adrian Mardan.
La Volutarte pentru Carte! – “De la muzica poeziei, la poezia muzicii” participă elevi chitarişti de excepţie, de la clasa prof. Dr. Adrian Mardan – Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara:
Patrick BÎRLIBESCU, cls. a III -a (Premiul I, Olimpiada Națională de Interpretare, faza zonală, Timișoara, 2019; Premiul I, Concursul Euroregional de Vioară și Corzi Grave „Eugen Cuteanu”, ediţia a VII –a, Timișoara, 2019);
Filip FABRY, cls. a VII -a (Premiul I, Olimpiada Națională de Interpretare, faza zonală, Timișoara, 2019; Premiul I, Concursul Euroregional de Vioară și Corzi Grave „Eugen Cuteanu”, ediţia a VII –a, Timișoara, 2019; Premiul III, Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală clasele III – VIII, faza finală, Bucureşti, 2019);
Erwin MULLER, cls a IX –a (Premiul I, al treilea an consectiv, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală și vocală clasele. IX – XII, Bucureşti, 2019 – singurul Premiu I acordat la secțiunea chitară; Premiul I, Concursul Euroregional de Vioară și Corzi Grave „Eugen Cuteanu”, ediţia a VII –a, Timișoara, 2019);
Sebastian ILE, cls. a XII –a, recent admis la chitară în Danemarca, la Royal Academy of Music Aarhus.
Ada Ștefan, clasa a XII –a, multiplă laureată la olimpiade și concursuri naționale și internaționale.
Evenimentul este organizat de Studioul Teritoria, în parteneriat cu Liceul de Artă “Ion Vidu” şi Asociaţia Compania Volutarte din Timişoara.
În program, lucrări de Gaspar Sanz, Niccolò Paganini, Francisco Tárrega, Benvenuto Terzi, Heitor Villa-Lobos şi poeme, în lectura autorului, din volumele Buzunarul de vară (Editura Brumar, 2017) şi 40 de zile (Editura Partoş, 2018), de Adrian Mardan.