La Brașov începe Festivalul Musica Coronensis
Publicat de radiomures, 27 septembrie 2016, 16:00
Manifestarea culturală debutează la Biserica Neagră.
Începând de astăzi și până pe 2 octombrie, începe la Brașov cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Musica Coronensis, organizat de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov, Ambasada Germaniei la Bucureşti, Primăria Municipiului Braşov şi Fundaţia Forum ARTE.
Tema ediției din acest an a Festivalului este întoarcerea acasă. Printre soliștii invitați se numără mulți studenți brașoveni, care au studiat sau încă mai studiază în mari centre muzicale europene. Unul dintre aceștia este și Dragoș Dimitriu, care studiază muzica în Austria.
Concertul inaugural va coincide cu închiderea stagiunii de orgă de la Biserica Neagră, unde vor putea fi ascultate toate cele patru orgi ale Bisericii Negre. Se va interpreta în primă audiție absolută lucrarea „Mysterium tremens et fascinans” a compozitorului Gabriel Mălăncioiu.
În ediția din acest an a Festivalului Musica Coronensis, organizatorii propun zilnic două concerte, unul la ora 17.00, într-un loc și cu un repertoriu mai convențional și unul la ora 20.00, într-un loc nou, care să atragă publicul tânăr, spune organistul bisericii negre și organizator al evenimentului, pianistul și dirijorul Steffen Schlandt.
Pentru miercuri, organizatorii au pregătit un recital de lieduri susținut de artista Teodora Gheorghiu, recunoscută pentru abilitatea ei tehnică și timbrul deosebit. Și tot miercuri seara sub titlul „I´m gonna sing” la biserica Bartolomeu vor cânta ansamblul vocal Anatoly și Corul de tineret al Bisericii Neagre.
Joi seara va avea loc un recital de songs/chansons la etajul 8 al Hotelului Aro Palace, și tot vineri va fi și seară de Jazz la Festival ´39 iar sâmbătă seara un duel Baroc-Rock la Turnul Alb. În concertele de la ora 17.00 vor fi momente de muzică de cameră în diverse distribuții, care vor prezenta și lucrări brașovene uitate, cum ar fi marșuri dedicate regelui Carol, primarului interbelic brașovean sau sonate de pian ale unui copil minune din sec. al XIX-lea. Ziua de vineri 30 septembrie propune o dezbatere la Aula Universității cu titlul „O carieră în muzica clasică ?”.
Duminică, în ultima zi, vor avea loc două concerte, un duo de flaut și pian la ora 12.00 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și concertul final al Festivalului, la Biserica Neagră, la ora 17.00 cu Corul Bach, Teodora Gheorghiu, Kamerata Kronstadt și soliști ai Operei brașovene.
Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului.
Vali Blajovan