La Brașov a fost descoperit steagul dus de Junii Roşiori la Alba Iulia, în 1918

Publicat de MIRELA ROTAR, 30 noiembrie 2018, 09:59 / actualizat: 30 noiembrie 2018, 11:49
Steagul, descoperit în urmă cu câteva zile în depozitul muzeului, este expus la Prima Şcoală Românească din Şcheii Brașovului.
Un steag dus de Junii Roşiori la Alba Iulia, la Marea Unire din 1918, este expus la Muzeul Primei Şcoli Româneşti, situată în curtea Bisericii Sf.Nicolae din Piața Unirii, în cel mai vechi cartier la Braşovului, Șchei.
Steagul dus de Junii Roşiori la Alba Iulia acum 100 de ani îl înfăţişează pe Mihai Viteazul, domnitorul care a înfăptuit prima Unire a principatelor române. Steagul a fost descoperit recent în depozitul Complexului muzeal al Primei Şcoli Româneşti, din Şcheii Braşovului, care are încă 3 încăperi de cercetat.
„În 1949, când Anna Pauker a dat acel decret, prin care Armata Română trebuia să ardă, în fiecare lună, 40 de metri liniari de arhivă bisericească, preotul Ioan Prişcu, participant şi el la 1918, la Marea Unire, le-a urcat în turnul Bisericii Sfântul Nicolae şi a zidit uşa de intrare la turn şi n-a spus nimănui. Abia în 1967 s-au descoperit şi de atunci tot căutăm, tot aflăm şi găsim noutăţi“, a arătat preot prof. Vasile Olteanu, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti.
Una dintre comorile descoperite recent este şi acest steag. „Este un steag surpriză pentru noi, o pictură foarte veche şi imaginea care seamănă perfect cu cea pe care a realizat-o Nicolae Cretan, la Praga, când Mihai Viteazul s-a întâlnit cu Rudolf. Avem certitudinea că el a fost folosit la festivităţile de la Alba Iulia, pentru că pe mânerul steagului sunt ţintele cu numele celor care au participat la Alba Iulia, în afara celor 94 de oficiali braşoveni, au fost foarte-foarte mulţi veniţi în compania celor oficiali, printre care şi Junii braşoveni”, a arătat părintele Vasile Oltean.
Steagul dus de Junii Roşiori la Alba Iulia, la Marea Unire din 1918, este expus la Muzeul Primei Şcoli Româneşti, situată în curtea Bisericii Sf.Nicolae din Piața Unirii, în cel mai vechi cartier la Braşovului, Șchei.
Muzeul Primei Şcoli Româneşti este deschis zilnic între orele 9.00 -17.00 și vă așteaptă și cu alte expoziţii permanente: „Anton Pann”, „Diaconul Coresi”, „Cartea şi Cărturarii braşoveni”, „Cartea, factor de unitate Naţională”, „Ex-libris”, „Junii braşoveni”, și expoziția „Tudor Ciortea”.
Vali Blajovan