La 75 de ani de la înființare, Grădina Botanică din Târgu Mureș prezintă vizitatorilor plante exotice și protejate
Publicat de APETRI MARGARETA, 7 iulie 2023, 12:33 / actualizat: 23 iulie 2023, 14:29
Grădina Botanică din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș sărbătorește în aceste zile 75 de ani de la înființare.
Cu o suprafață de 1,5 hectare, grădina este destinată în primul rând studenților, dar poate fi vizitată și de public.
Cei interesați pot vedea aici majoritatea speciilor de plante și arbori prezenți în țara noastră, dar pe viitor vor putea vedea și plante exotice, în noua seră a universității, care a fost reabilitată recent.
Directorul Grădinii Botanice, profesor Corneliu Tanase.
Astăzi, vorbim de trei sere moderne, cu o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați în total. Prima seră are rol de cercetare, este spațiul în care studenții sau cadrele didactice desfășoară anumite proiecte de cercetare pe plante care trebuie crescute și dezvoltate în condiții de seră. A doua seră este cu rol de producție, este locul în care multiplicăm specii de plante ornamentale care, ulterior, sunt scoase în teren pentru a înfrumuseța parcul universității noastre, iar a treia seră va reprezenta punctul de atracție pentru vizitatorii noștri pentru că aici vor fi adăpostite specii de plante exotice.
Tot aici se vor putea observa plante rare sau pe cale de dispariție dar și plante medicinale, mai spune Corneliu Tanase.
De curând se întrevede un al treilea subsector și anume sectorul speciilor de plante rare și ocrotite pentru că unul dintre cele mai importante roluri ale unei grădini botanice este acela de a conserva specii de plante care sunt periclitate. Sectorul plantelor medicinale are o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, unde vegetează în jur de 200 de specii de plante, cele mai multe dintre ele de interes medicinal.
Grădina Botanică este împărțită în trei sectoare importante care au fost înființate în două etape: în prima etapă (din anul 1908) a fost amenajat Parcul dendrologic și sera, iar în cea de a doua etapă (1948), a fost înființată Grădina Botanică și Grădina de Plante medicinale.
Autor: Raluca Creț