La 30 de ani de la revoluție, relațiile interetnice nu s-au îmbunătățit semnificativ
Publicat de Corina Muntean, 21 noiembrie 2019, 20:30 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 14:14
Astăzi, CJ Mureș a organizat, în sala mare din Palatul Administrativ din Tg. Mureș, o conferință care a evidențiat șirul evenimentelor ce au condus în urmă cu 30 de ani la căderea regimului comunist în estul Europei.
Istoricul Novák Csaba Zoltán crede că tensiunile interetnice de acum au originile în revoluțiile din 1848 când, în Transilvania, atât românii, cât și maghiarii și-au dorit independența.
Apoi, regimul ceaușist a amplificat tensiunile care, imediat după decembrie 89 s-au liniștit, însă s-au reactivat în luna martie 1990 la Tg. Mureș:
Originile acestui conflict interetnic poate fi căutată în schimbarea de regim care a urmat după revoluție și în istoria comună a celor două națiuni, când a a început în secolul al XIX-lea fenomenul de construire a națiunilor maghiare și române în Transilvania. Și în al doilea rând, a generat un conflict și în perioada anilor ’80, deci dictatura lui Ceaușescu, care a practicat o politică directă de asimilare. La mijlocul anilor ’90 a apărut o nouă politică din partea Guvernului român și cred că și Statele Unite ale Americii au jucat un rol foarte important, deci în ’96 când au avut loc primele trative între Coaliția Democrată și UDMR s-a creat baza și integrării politicii în România.
Profesorul universitar de la UMFST Tg. Mureș, Cornel Sigmirean, suspectează că la Revoluție ar fi putut exista și o interferență dinspre Rusia. El apreciază că, din punct de vedere etnic, acest gen de conflict nu se va mai repeta și, în timp, vom învăța să conviețuim într-o Europă multietnică:
Rămâne o traumă istorică, dacă ne gândim la momentul Revoluției, primit cu entuziasm, cu o solidarizare româno-maghiară într-o lume nouă, eliberată de tot ce a însemnat constrângerea unui regim totalitar comunist. Însă la trei luni, intervine tristul eveniment din martie, când cele două etnii se găsesc față în față și care a fost o consecință a regimului comunist, care a creat o neîncredere în rândul românilor față de maghiari. Această experiență o putem considera o terapie, și cred că oamenii nu vor mai repeta.
La rândul său, Nagy László, secretarul Fundației Picnicului Pan-European ’89 din Ungaria a prezentat istoria și semnificația unui eveniment petrecut cu 30 de ani în urmă, când Ungaria și-a deschis granițele către vest.
S-a declanșat astfel un efect de domino în întreaga Europă de Est, în toate statele fostului bloc comunist având loc mișcări de schimbare de regim.
Valeriu Russu