Jurnal Ziua a 2-a
Publicat de radiomures, 18 septembrie 2017, 09:00
A doua zi a ediției a 17-a a Caravanei Bicicleta Radio Tg.Mureș a început cu un moment festiv. Aproximativ 100 de persoane, atât autorități, cât și localnici și invitați, au sărbătorit Ziua Pompierilor.
Se împlinesc nu mai puțin de 120 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri Voluntari din Ditrău, motiv de mândrie pentru comunitatea locală, dar și prilej pentru o mică sărbătoare ținută alături de invitați din localitățile înfrățite cu Ditrăul din Ungaria și Slovacia.
Ne-am despărțit de gazdele noastre primitoare și am pedalat cu sârg până la Lăzarea, unde am făcut un prim popas.
Am fi vizitat și castelul renumit din zonă, dar, din păcate, acest lucru nu mai este posibil de când noii proprietari ai castelului au ajuns să nu se mai înțeleagă.
Am constatat cu regret că porțile castelului Lázár sunt ferecate și am aflat că ele stau închise, din cauza disputei dintre moștenitori, încă din ianuarie 2014.
Dacă nu se vor găsi soluții pentru a se reda cât mai curând circuitului turistic acest monument istoric construit în stil renascentist, foarte probabil că, nu peste multă vreme, se va înstăpâni paragina peste încă o piesă de patrimoniu.
După această constatare, am plecat mai departe pe drumul nostru și am dat la pedale prin Gheorgheni și Voșlăbeni, mai mereu sub soare dogoritor și cu vânt din față, așa cum i se întâmplă mereu cicloturistului.
Nu e de mirare, astfel, că în vârf de pantă, la Izvorul Mureșului, am făcut un popas mai lung.
Dar, trebuie spus, că lungimea pauzei nu s-a datorat oboselii, ci a fost provocată de veveriță.
Sau, mai exact, de patronul localului cu același nume, d-l Szabó Sándor, un mai vechi prieten al caravanei noastre, care a considerat că este momentul să ne refacem forțele și a folosit în acest sens un arsenal redutabil: ciorbă gulyás secuiesc, da și slăninuță și cârnați de casă, alături de brânză și pâine, și acestea produse în casă.
Patronul Veveriței a ținut, astfel, să ne demonstreze, să ne facă să simțim pe propria piele, sau mai curând pe propriile papile gustative, de ce sunt la mare căutare produsele culinare tradiționale și de ce merită să conduci un local cu profil rustic.
Plini de calorii pozitive am pedalat, apoi, cu spor spre Frumoasa trecând prin Cârța și Racu.
La Cârța nu am putut vizita, din cauza lipsei de timp, cetatea țărănească, renumit edificiu construit în secolul al XV-lea. Am văzut doar așa în treacăt, din fuga bicicletei, zidurile vechi ale cetății, străjuite de un turn înalt și strălucitor.
Am aflat, însă, că în zonă au apărut pensiuni noi, semn că turismul începe să devină o opțiune importantă în economia comunei.
La fel stau lucrurile și la Frumoasa, o regiune în care apar tot mai multe pensiuni cochete și care este populată cu oameni ospitalieri, care țin mult la tradițiile populare.
Am aflat acest lucru, la capătul unei zile în care am străbătut pe bicicletă aproximativ 70 de km, după ce ne-am cazat și noi într-una din pensiunile mai nou construite și am stat de vorbă cu oamenii locului.
Cine nu mă crede să vină pe aici și să se convingă că localitatea și-a transformat numele în renume.
Sorin Șchiopu