Juriștii nu sunt de acord cu amnistierea amenzilor date pentru nerespectarea carantinei și izolării

Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2020, 15:22
Decanul Baroului de Avocați Mureș, Nicolae Galdea, crede că dacă s-ar aplica amnistia ar lipsi măsurile coercitive pentru cei care au încălcat legea și s-ar pierde credibilității unor instituiții, fiind încurajată sfidarea autorității publice.
Avocatul critică dezincriminarea totală a amenzilor, fiindcă între cele circa 300.000 de sancțiuni, sigur există fapte sancționabile.
Nicolae Galdea atenționează că discuția din spațiul public se referă la o hotărâre a CCR care încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial:
Atât timp cât discutăm de o dispoziție neconstituțională, eventualele amenzi nechitate, pot fi contestate o dată cu prorogarea teremenelor, undeva pe data de 2 iunie, după expirarea stării de urgență. Asta înseamnă că atât cei care au achitat amenzile cât și cei care nu le-au achitat, pot să conteste în instanță aceste amenzi. Există două variante – este nevoie să fie contestată respectiva amendă și investim instanța de judecată cu o plângere contravențională sau aceste procese verbale nu vor putea fi puse în executare de către autorități întrucât nu sunt titluri executorii. Iar dacă totuși ar exista situația în care să se pună în aplicare aceste titluri executorii, nu văd de ce nu ar fi admisă contestația la executare.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Tîrgu Mureș, Alexandru Alexa, spune că este posibil să apară un val de dosare, dar nu vor fi probleme pentru că toate au aceeași speță.
Magistratul insistă ca justițiabilii să trimită pe mail solicitările lor, ceea ce ar evita ”plimbarea hârtiilor”.
Decizia Curții Constituționale din 6 mai va produce efecte de la data publicării sale în Monitorul Oficial, moment de la care dispozițiile legale declarate neconstituționale vor fi suspendate de drept. Totuși, până la publicarea în Monitorul Oficial, aceste dispoziții sunt, teoretic, pe deplin aplicabile. În lipsa unei legi a amnistiei în ceea ce privește aceste fapte și pentru a evita interpretarea diferită de către organele statului a modalității de aplicare a deciziei Curții Constituționale, persoanele ce au fost sancționate au posibilitatea să formuleze plângere contravențională prin care să solicite anularea acestor procese verbale.
În calitate de președinte al Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă susține că magistrații trebuie să pună în aplicare deciziile Curții
Constituționale. Acestea nu pot fi comentate, chiar dacă există în spațiul public dezbateri cu privire la considerentele deciziilor pronunțate CCR, arată magistratul.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a cerut Guvernului sau Parlamentului să găsească o soluție care să reprezinte un fel de amnistie. Ea a precizat că în țara noastră s-au dat peste 300.000 de sancțiuni și că deja au fost formulate aproximativ 100.000 de plângeri, de unde riscul sufocării instanțelor de judecată.
Valeriu Russu