Jumătate din medicii români s-au gândit să părăsească țara
Publicat de radiomures, 19 februarie 2018, 13:12
Așa reiese din datele deținute de Ministerul Sănătății potrivit cărora, în ultimii 11 ani au fost înregistrate peste 43.000 de cereri în vederea obținerii certificatelor profesionale pentru a putea lucra în străinătate.
Totuși, aceste date pot cuprinde cereri multiple, aparținând aceluiași medic care a solicitat certificatul în perioade diferite.
Cert este că aproximativ 15.700 de medici români își practică meseria în alte părți ale lumii, adică 17% din total.
Mai puțin de un sfert dintre aceștia sunt dentiști și farmaciști, spune președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr. Florin Buicu:
Dacă ne referim la medici, medicii dentiști și farmaciști, începând cu anul 2007 și până astăzi, aceste solicitări sunt într-un număr de 43.000. Atenție, această cifră poate cuprinde cereri multiple depuse de aceeași persoană. 75-80% din aceste cereri au fost depuse de medici din diferite specialități, de la medicul generalist care termină Facultatea de Medicină continuând cu medici aflați în Rezidențiat sau chiar medici specialiști.”
Cererile pentru plecarea în străinătate a medicilor au continuat și în 2017, după ce s-au anunțat creșteri salariale, însă datele nu sunt concludente, spune Florin Buicu.
De luna viitoare, medicii primari pot ajunge la salarii de 16.500 de lei brut, la care se adaugă sporurile.
Aceste creșteri ale veniturilor sunt motivante, mai ales pentru medicii tineri, spune deputatul mureșean Florin Buicu:
Nu înseamnă că creșterea veniturilor va determina stoparea completă a migrației. Nu. Între motivele pentru care medicii părăsesc România, veniturile reprezintă doar unul dintre motive. Condițiile de muncă mai fac parte din motivațiile pentru care un medic își alege un loc de muncă într-o țară sau alta. Veniturile au un impact important între tinerii medici.”
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2016 sistemul românesc de sănătate avea 57.300 de medici, dintre care peste 20% sunt medici de familie, la care se adaugă 14.600 de dentiști și 17.200 de farmaciști.
Asta înseamnă că fiecare medic are alocat un număr mediu de 350 de pacienți.
Activitatea din sistemul sanitar se desfășoară în aproximativ 60.000 de unități sanitare, dintre care peste 80% se găsesc în mediul urban.
În România funcționează, de asemenea, 570 de spitale care gestionează, în medie, peste 4 milioane de pacienți în fiecare an.
Cristina Bulbescu