Jumătate din elevii care nu își mai continuă studiile sunt afectați de sărăcie

Publicat de Stan Lucian, 18 ianuarie 2024, 15:58
Un studiu al organizației World Vision Romania arată că peste 56% dintre elevi, mai ales cei din mediul rural, care nu îşi continuă studiile după terminarea ciclului gimnazial, sunt afectați de situația materială.
Familiile nu pot plăti costul transportului, deplasarea într-un oraş mare din apropiere pentru a-şi continua studiile la liceu sau cazarea elevului într-un internat sau în chirie.
Reprezentanta organizației, Andreea Bujor:
56% dintre liceenii care nu mai merg la liceu o fac din cauza sărăciei. Elevii din mediul rural au mai puține șanse să ajungă să ia bacalaureatul față de cei din mediul urban. De multe ori, elevii din mediul rural trebuie să meargă într-un alt oraș, într-un oraș la o mai mare distanță de casă, pentru a-și continua studiile la liceu, și acest lucru vine cu anumite costuri pe care, din păcate, familiile nu le pot suporta.”
În județul Mureș, din cei aproape 4.400 de elevi care au absolvit anul școlar trecut clasa a VIII-a, doar 15 nu se regăsesc în liceu, în școala profesională sau în învățământul dual.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Fănică Niță:
Există o diferență de 15 elevi care nu se regăsesc în liceu în acest an școlar, dar această cifră poate însemna și o mișcare dintr-un județ în altul, în afara țării, sau pot să fie câțiva care nu au mai continuat.”
Fundaţia World Vision Romania le oferă elevilor de la sate posibilitatea de a-şi continua studiile după terminarea ciclului gimnazial, prin programul „Vreau în clasa a IX-a”.
Revine Andreea Bujor.
Este un program care, pe lângă o anumită sumă care acoperă cheltuielile elevului, ajută mult mai mult elevii din mediul rural să se integreze, prin activități de mentorat, prin meditații, ore remediale pentru a recupera materia pierdută, prin orientare vocațională, consiliere psihologică.”
Studiul mai arată că aproape 90% dintre adulţii din mediul rural au absolvit cel mult o şcoală postliceală, iar 80% dintre părinţi îşi doresc ca în viitor copiii lor să îşi continue studiile la liceu.
Autor: Raluca Creț