JULIUS POPPER – “Conchistadorul român al Patagoniei”
Publicat de radiomures, 30 octombrie 2015, 08:30 / actualizat: 30 octombrie 2015, 13:34
Aventurier, explorator, cartograf. Julius Popper este românul care a devenit o legendă a Argentinei şi a Ţării de Foc.
Născut la București în 1857 ca cetățean al Imperiului Otoman, România nefiind încă un stat suveran, Popper a studiat la Școala de Poduri, șosele și mine, la Scoala Politehnică și Scoala Națională de poduri si sosele din Paris, completându-și educația cu studii la Sorbona. Avea o afinitate pentru limbi străine. Vorbea fluent româna, germana, idiş, engleza, spaniola, portugheza şi franceza şi avea noţiuni de italiană, latină şi greacă.
Primele sale călătorii l-au purtat în Constantinopol, apoi în Egipt, Orientul Mijlociu, India, China si Japonia. În această perioadă încearcă să rezolve problema cetățeniei românești și întreține o strânsă corespondență cu Academia Română. Neprimind cetățenia, datorită apartenenței sale religioase, Popper părăsește pentru totdeauna patria
Aflat în Brazilia anului 1885 şi auzind veşti despre descoperirea minereurilor aurifere, Popper a plecat în Buenos Aires. Românul a reuşit să convingă autorităţile şi o companie de explorare să îi finanţeze o primă expediţie. Rezultatele şi datele strânse îi asigură o a doua expediţie, mai de lungă durată.
Cu această ocazie, Popper descoperă o serie de teritorii pentru care obţine acte de concesionare. Întemeiază o localitate numită El Paramo, adică Pustiul, astăzi Rio Grande, construieşte o instalaţie de spălare a aurului şi multe locuinţe pentru viitorii colonişti. După afirmaţiile sale consemnate în registrele oficiale din Buenos Aires şi Punta Arenas, Popper ar fi extras din Ţara de Foc 600 kilograme de aur. Succesul a atras în zonă un val de căutători de aur. Pentru a proteja instalaţiile, Popper a înfiinţat o armată de mercenari austrieci şi iugoslavi.
De-a lungul anilor, Popper a emis monede si timbre cu numele său, s-a luptat atât cu chilienii, cât şi cu guvernatorii locali argentinieni invidioşi pe succesul său.
Julius Popper a dotat Țara de Foc cu instrumentele esenţiale funcţionarii unei societăţi: a elaborat legi şi regulamente, i-a pedepsit pe cei care le încălcau, a înfiinţat o poliţie locală, a organizat un serviciu poştal, a creat o flotă care făcea curse periodice între El Paramo şi Punta Arenas. Se poate spune că a revoluţionat întreaga societate argentiniană, creând germenii capitalismului într-o lume de agricultori și crescători de vite.
A rămas în memoria colectivă argentiniană ca fiind colonizatorul Patagoniei, iar bulevardul principal al celei mai sudice metropole americane îi poartă numele.
Pentru activităţile sale de explorări aurifere, colonizare şi explorare, cartografiere şi organizare civică a Ţării de Foc, românul de etnie evreiască Julius Popper a fost numit “Conchistadorul român al Patagoniei”.
Declara cu regret „M-am născut român, sunt român şi voi muri român, deşi ma găsesc în mările antarctice.” Julius Popper a trăit 36 de ani.
Urmăreşte campania eualegromania.ro
Echipa de producție:
Studioul: Radio România Tg.Mureş
Autor text: Rodica Boariu
Crainic prezentator, voice over: Rodica Boariu
Operator camera: Alin Mariş
Editor imagine: Alin Mariş