Județul Mureș, zona unde folclorul este la el acasă

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2017, 16:47
Este impresia pe care publicul târgumureșean i-a făcut-o președintelui Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, ce se află în aceste zile la Tîrgu-Mureș pentru Festivalul Internațional de interpretare a cântecului popular ”Petre Săbădeanu”.
Bistrițean de origine, Dorel Cosma este președintele juriului acestui festival, acum la a doua ediție.
Acesta recunoaște că juriul a fost nevoit să recurgă la zecimale pentru a putea departaja concurenții care sunt talente remarcabile și foarte bine pregătiți:
Mureșul este, după mine, o zonă unde folclorul este la el acasă și asta vă spun prin natura publicului pe care l-am văzut și acum, la ceastă ediție, și la ediția precedentă. Să ai o sală, la Palatul Culturii plină de oameni care vin să guste varietatea concursului, asta vorbește de la sine despre apetitul pentru folclor.”
Specialiștii din domeniu cred că una dintre cele mai mari bogății ale neamului românesc rămâne folclorul autentic, tradițional care, încă, se mai găsește nealterat în aproape toate părțile țării.
Pe plan mondial, țara noastră excelează la acest capitol, spune președintelui Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma:
Dacă în alte domenii, știu eu, în economie, nu ne putem lupta cu marile puteri, cel puțin în folclor suntem mereu pe podium, suntem între primii, suntem într-adevăr, cu un folclor bogat și, așa cum afirmă alții despre noi, acolo unde nu sunt românii, festivalul respectiv nu are culoare. De aceea, cred că pentru noi este important să ne bucurăm și să aducem în prim plan tezaurul pe care îl avem.”
În cea de-a doua zi a festivalului de folclor de la Tîrgu-Mureș sunt anunțați câștigătorii din cei 15 finaliști rămași în concurs.
7 dintre ei sunt mureșeni iar ceilalți sunt din alte județe ale țării dar și din străinătate, respectiv Israel, Croația, Bulgaria și Republica Moldova.
Vor cânta apoi mai mulți invitați speciali, spune directorul festivalului, Nelu Șopterean:
Cei care obțin locul I, II și III și marele premiu, vor interpreta câte o piesă cu acompaniament după care urmează programul invitaților în festival: Ionuț Fulea, Anca Branea, Mugur Gabor, Raluca Focșănean și, bineînțeles, Nelu Șopterean. În încheierea festivalului va concerta Ansamblul profesionist Cununa de pe Someș din Bistrița cu soliști, orchestră și dansatori.”
Festivalul Internațional de interpretare a cântecului popular ”Petre Săbădeanu” se desfășoară între 19 și 20 noiembrie, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș, în această seară spectacolul urmând să înceapă la ora 18,00.
Intrarea este liberă.
Cristina Bulbescu