Județul Mureș va avea în jur de 40 de experți în dezvoltare durabilă
Publicat de Rotar Mirela, 12 ianuarie 2023, 15:25
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a prezentat astăzi, la Târgu Mureș, Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României.
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) reprezintă documentul-cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan naţional, în perioada 2022-2030.
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Borbély László, a arătat că pentru implementarea acestei strategii va fi nevoie de experți, care vor proveni din administrația publică:
Avem ambiţia prin acest PNRR să avem 2000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026. Avem un consorţiu din 10 universităţi, care pot fi mai multe, care s-au angajat că de anul acesta vor porni cursuri post-universitare pe expert dezvoltare durabilă. Vor fi 2000 de experţi din care 1600 vor fi din administraţia publică locală. Din județul Mureș, de exemplu, vor fi 40-45 asemenea experți.
Borbély László a precizat că în 2024 va fi înfiinţat în România, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un centru de excelenţă pentru dezvoltare durabilă, care va reprezenta o premieră pentru această zonă a Europei:
Avem în PNRR, pentru prima oară în această zonă a Europei, înfiinţarea unui centru de excelenţă în 2024 pentru dezvoltare durabilă. Centrul de excelenţă care va face studii, analize pentru decidenţi ca să putem lua decizii în cunoştinţă de cauză. Şi o componentă importantă – şi aici este parteneriatul pe care îl vom face în mod direct către dumneavoastră – avem o nouă meserie: expert în dezvoltare durabilă. Am parcurs toate furcile caudine administrative şi, după 2 ani şi jumătate, avem o nouă meserie în România şi primii 160 de experţi în dezvoltare durabilă au terminat un curs postuniversitar.
La dezbaterea regională organizată la Târgu Mureş au participat peste 100 de reprezentanți ai instituţiilor publice locale şi reprezentanţi care activează în mediul de afaceri, societatea civilă, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii de tineret, din regiunea Centru, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Raluca Creț