Județul Mureș rămâne sub media națională la puterea de cumpărare

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 noiembrie 2020, 13:44
Studiul GfK Purchasing Power pentru România şi Europa arată că țara noastră se clasează pe locul 31 în clasamentul european al puterii de cumpărare, cu aproximativ 60% sub media europeană.
Datele centralizate în cercetare arată că, în cazul României, există un decalaj foarte mare între bogaţi şi săraci.
Astfel, locuitorii din Capitală au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare, în comparaţie cu media naţională, iar județul Mureș se află sub această medie.
Radu Bălănean, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, spune că acest indicator ține de specificul local al fiecărui județ, și mai puțin de deciziile administrației publice:
Practic depinde de specificul local. Este destul de greu de legat diferența dintre o localitate sau alta sau dintr-un județ sau altul de deciziile autorităților locale sau de decizii naționale, cu atât mai puțin. Ține mai mult de dinamica și specificul economiei locale.
În ceea ce privește județul Mureș, Radu Bălănean, vede un potențial de dezvoltare în afacerile care au reușit să se adapteze noului context național și internațional:
Zona IT cu certitudine, dar sunt multe, multe altele. De exemplu sunt magazine care și-au dezvoltat mult afacerile pe zona online, de livrare la domiciliu. Am dat un exemplu, dar sunt multe alte exemple. Alții și-au schimbat domeniul de activitate în această perioadă, s-au pliat destul de bine pentru că, deocamdată, perspectiva nu este cunoscută.
Potrivit acestui studiu, bucureştenii au veniturile pentru cheltuieli şi economii de trei ori mai mari faţă de locuitorii din judeţul cu cea mai mică putere de cumpărare, care este Vaslui.
Raluca Creț