Judeţul Mureş, locul 14 pe țară la defrişări

Publicat de radiomures, 2 septembrie 2015, 14:46
Așa indică o hartă a defrişărilor ilegale realizată de Ministerul Mediului împreună cu o organizaţie non-guvernamentală. Ministrul Graţiela Gavrilescu declara recent în presa centrală că harta de risc va avea un rol important în combaterea acestui fenomen.
Experţii au stabilit că în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş există cel mai mare risc de defrişări neautorizate. 27 de judeţe sunt încadrate în zona de risc, din care 21 în zona de cod roşu, care semnalează cel mai mare pericol, şi şase în zona de cod galben. În aceste zone sunt cele mai multe păduri neadministrate sau slab supravegheate.
Primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, declara ieri, într-o conferinţă de presă, că judeţul Mureş ar fi fruntaş la nivel national la acest capitol.
Suntem pe primul loc în ţară la furt de pădure, deci după ce am fost unitate model acum patru ani, reţineţi Tîrgu-Mureş-ul depăşise la vremea respectivă, judeţul Mureş cea mai tare unitate silvică a României, Suceava, ei având pădure mai multă decât noi. La ora actuală Tîrgu-Mureş a adus din fruntaşa pe Românei, codaşă la modul în care se fură păduri la judeţul Mureş 29% furt de masa lemnoasă.”
Totuşi, potrivit datelor publicate de presa centrală, judeţul Mureş ar avea 29% suprafaţă de păduri cu risc roşu de defrişare şi 5% cu risc galben, ceea ce înseamnă un total de 34%.
Harta publicată de cei de la Gândul situează judeţul Mureș pe locul 14 la nivel naţional, la egalitate cu judeţul Neamţ, fiind depăşit de Dâmboviţa, 84%, Argeş, 71%, Mehedinţi, 54%, Covasna, 42% şi Bacău cu 58%.
Directorul Direcţiei Silvice Mureş, Ilie Covrig, nu confirmă datele din această hartă de risc, și spune că problem sunt doar în sezonul rece.
Atât ştiu şi eu că pe PRO Tv a fost o emisiune legată de păduri şi a apărut o harta a României în care apăreau 28 de judeţe cu risc major faţă de genul acesta de furturi, între aceste judeţe era şi judeţul Mureş. Dacă ne raportăm la ultimul an sau ultima jumătate de an noi din datele pe care le avem până acum ne încadrăm în limite normale, deci ceea ce s-a întâmplat în fiecare an, în perioada rece când în zonele cu cetăţeni de etnie romă se înregistrează astfel de tăieri. În rest alt fenomen nu am cunoştinţă să existe. ”
În ultimii 21 ani, peste 32,66 de milioane de tone de lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi centralizate de Gândul.
Cele 80 de milioane de metri cubi de lemn tăiate ilegal înseamnă peste 26 de milioane de copaci cu o înălţime de 30 de metri şi cu o vârstă de aproximativ 50 de ani.
Având în vedere că pe un hectar de pădure se află 450-500 de metri cubi de lemn, înseamnă că au fost defrişate ilegal cel puţin 160.000 de hectare.
Sanda Viţelar
Sursa foto: emunte.ro