Județul Mureș, la media europeană de donări de sânge
Publicat de Hategan Raul, 15 iunie 2022, 14:33 / actualizat: 15 iunie 2022, 16:46
Cu 60% mai mult decât media națională de donări de sânge, județul Mureș se găsește pe primele locuri din țară la numărul de donări de sânge într-un an.
Este o diferență, însă, între numărul de donări și numărul de donatori.
În România sunt persoane care donează de multe ori pe an, în timp ce majoritatea populației nu face acest gest, spun reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureș.
Nu același lucru se întâmplă în țările europene unde spiritul civic este cultivat încă de pe băncile școlii și toată societatea civilă se implică în acest proces.
În lipsa oricărei implicări civice, centrele de transfuzie din țara noastră se luptă prin diverse mijloace pentru a recolta sânge, iar cei mai mulți care donează sunt rudele și prietenii celor aflați în nevoie.
La Târgu Mureș numărul de donări, deși insuficient, este mai mare iar acest lucru se datorează implicării unor instituții precum Biserica Ortodoxă, Jandarmeria și alții. De asemenea, s-au făcut o serie de colecte mobile cu ajutorul unor voluntari.
În plus, indicatorii de performanță sunt cu mult peste media națională la Târgu Mureș, precizează directorul Centrului de Transfuzie sanguină Mureș, dr. Dana Florea:
În România, donează puțini oameni de mai multe ori pe an, deci sunt donatorii fideli. În restul țărilor, donează mai mulți oameni o dată sau de două ori pe an. Oricum este bine. Media națională la noi, în România, media de donări, nu de donatori, la 1.000 de locuitori este de 15 iar în județul Mureș este 24. Media europeană asta e, cam 24. Deci, județul nostru e la media europeană. Târgu Mureșul are toți indicatorii de performanță cu mult peste media pe țară. Vă dau un singur exemplu: în Târgu Mureș, la centrul nostru, procentul de de-leucocitare este în jur de 80% iar media pe țară este cam 13%.
Datele unui studiu din 2017 arătau că cel mult 2-3% din populația României donează sânge, comparativ cu 20-30% în țările europene și chiar cu 50-60% în țările nordice.
Datele s-au schimbat însă dramatic în ultimii ani în țara noastră unde, doar în județul Mureș numărul donărilor de sânge a scăzut cu o treime în perioada pandemiei.
Cristina Bulbescu