Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la gravide minore
Publicat de APETRI MARGARETA, 27 februarie 2024, 13:12
Ultimele date statistice disponibile în acest sens sunt pentru anul 2022, când au fost înregistrate 436 de gravide minore, dintre care 45 aveau vârsta sub 15 ani.
De asemenea, din cele aproape 680 de avorturi înregistrate în același an, aproape 100 au fost la minore, unele cu vârsta sub 15 ani. Față de anii anteriori, cifrele sunt în scădere.
Mai puține minore gravide dar și avorturi au fost în pandemie, iar 2019 a fost un an cu cifre record: peste 640 de minore gravide (53 cu vârsta sub 15 ani), iar 174 din cele 1.141 de avorturi au fost înregistrate la minore.
Județul Mureș este pe primul loc în țară în ceea ce privește acest fenomen, precizează pentru RTM șeful DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
În fiecare an sunt între 400 și 500 de cazuri de fete sub 18 ani care ajung să fie gravide. Motivele cred că, în primul rând țin de educație, de accesul la informații medicale, de frecventarea școlii, de educația în familie… Marea majoritate a acestor tinere provin din comunități la risc și ține de aspecte legate de tradiții. Inclusiv opțiunea avortului ține, în primul rând, de educație și de lipsa cunoașterii metodelor de contracepție.
În anul 2022, în România erau înregistrate peste 7.100 de mame minore, iar cele mai multe, peste 400, provin din județul Mureș. Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că aproape o treime dintre mamele minore din statele UE sunt din România.
De indemnizația pentru creșterea copilului beneficiază un număr redus de mame minore, deoarece nu îndeplinesc condițiile cerute de lege.
Doar 42 de minore se află la această dată în evidențele Agenției de Prestații Sociale Mureș, indemnizația lunară fiind de aproape 1.500 de lei.
Potrivit unei propuneri legislative, adoptată de senatori în urmă cu o săptămână, mamele minore ar urma să aibă mai multe drepturi. Parlamentarii PNL și USR au cerut ca mamele minore care au împlinit vârsta de 16 ani să poată semna orice document referitor la îngrijirea copiilor și să beneficieze de alocația de stat acordată atât lor, cât și copiilor. Documentul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Autor: Cristina Bulbescu