Județul Mureș are un nou plan de gestiune a deșeurilor pentru 2020-2025
Publicat de MIRELA ROTAR, 31 mai 2021, 15:21 / actualizat: 20 iunie 2021, 14:43
Documentul strategic a fost aprobat săptămâna trecută de CJ Mureș și își propune îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor din județ.
Investițiile includ extinderea sistemului de colectare separată a biodeșeurilor de la populație, operatori economici și instituții publice din localități și dotarea acestora cu pubele.
Șeful serviciului Dezvoltare regională din CJ Mureș, Călin Suciu, a explicat că vor fi construite 13 centre de colectare a fracțiilor reciclate, inclusiv de deșeuri voluminoase și periculoase, câte unul la fiecare localitate urbană și minimum 3 în Tg. Mureș:
Investițiile includ modernizarea stațiilor de transfer de la Târnăveni, Râciu, Bălăușeri și Reghin, și construirea unei noi stații la Sighișoara. La fel, eficientizarea stațiilor de sortare de la Sighișoara și Cristești, precum și a stației de compostare de la Cristești. Modernizarea stației de tratare mecano-biologică, inclusiv completarea cu o stație de sortare semimecanică privind instalațiile de bio-uscare și producere de combustibil RDF. Construirea unor noi capacități de depozitare, respectiv celula IV a depozitului de la Sighișoara și celula II a depozitului de la Sînpaul, ca și realizarea unei așa-nimite instalații de digestie anaerobă, recuperare biogaz și compostare, pentru tratarea biodeșeurilor și a deșeurilor verzi, colectate separat.
Reprezentantul CJ Mureș, Călin Suciu, spune că modalitățile de finanțare a acestor proiecte vor fi stabilite ulterior, unele fiind din fonduri europene, altele au finanțări guvernamentale.
În privința situației la zi a colectării selective a deșeurilor din Mureș, doar în două din cele 7 zone în care e împărțit județul acest proces funcționează relativ bine, respectiv Zona 3, Sighișoara, și Zona 5, Târnăveni.
În alte patru zone, I, IV, VI și VII, s-au constatat deficiențe, iar contractele cu operatorul vor fi reziliate, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul ADI Ecolect , Toth Andrea:
În zonele I Sînpaul, zona IV Reghin, zona VI Bălăușeri și zona VII Râciu vorbim de rezilierea contractului. Operatorul a fost notificat de mai multe ori să îndeplinească anumite obligații contractuale, însă la termenele stabilite, acesta nu a prezentat dovada îndeplinirii acestor obligații. Fiind un serviciu public, în cazul în care membrii AGA decid pentru reziliere, operatorul urmează să mai aibă 90 de zile în care trebuie să continue efectuarea contractului, iar CJ, autoritatea contractată în această perioadă, să se organizeze, să asigure continuitatea serviciului.
Pe zona 2, Tg. Mureș și localitățile limitrofe, după alte două tentative eușate, în 14 mai s-au publicat documentațiile de licitație, iar până pe 28 iunie firmele interesate pot depune ofertele.
Valeriu Russu