Județul Mureș are printre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă din România

Publicat de Stan Lucian, 27 mai 2024, 14:34
8,1 este rata mortalității infantile la mia de nou născuți cu vârsta sub un an în județul Mureș, potrivit Raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Mureș. La nivel național acest indicator este de 5,9 la mia de nou-născuți.
De asemenea, județul Mureș se situează cu aproape două procente peste media națională și la indicele mortalității fetale tardive, care este de 3,5 la mie.
Decesele neonatale din cauza complicațiilor la sarcini, la naștere sau la lăuze este de 0,39 la mie față de 0,13 la mie la nivel național. Cu toate acestea, numărul de nașteri se situează cu un procent peste media națională fiind de 8,7 la mia de locuitori. În plus, mureșencele, cu vârsta între 15 și 49 de ani, sunt mai fertile cu aproape 5 procente decât alte românce.
Faptul că în județul Mureș sunt înregistrate mai multe decese la bebeluși se explică prin faptul că la Târgu-Mureș există un centru de excelență pentru nou-născuți unde ajung cazurile cele mai dificile din Transilvania și Moldova, spun reprezentanții Spitalului de Urgență.
Organizația Salvați Copiii România a lansat o nouă campanie pentru a crește șansele de supraviețuire a nou-născuților. Se numește „Camera cea mai mică” – un spațiu de doar 0,2 metri pătrați, dimensiunea unui incubator, care poate face diferența între viață și moarte pentru acești copii.
Camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziția spitalelor care au nevoie de ea prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Organizația Salvați Copiii.
Pe lângă lipsa de aparatură performantă, mortalitatea infantilă este generată și de neglijarea controalelor prenatale ale unor femei care ajung la medic doar atunci când nasc, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul de programe al Organizației Salvați Copiii, Ștefania Mircea:
Mortalitatea infantilă este influențată de mai mulți factori. Ne referim la sarcini neurmărite. De asemenea se nasc din ce în ce mai mulți copii prematuri, apar și diferite malformații. Anul acesta, ne dorim ca cei care trimit către noi câte 50 de formulare 230 (cu 3,5% din impozitul pe venit) să devină eroii noștri în această campanie pentru că, până la urmă, ei sunt cei care ajută salvăm, alături de medici, copiii care au nevoi de susținere.”
În ultimii ani, natalitatea a scăzut dramatic în România, din 210 mii de nou-născuți în 2020 la circa 160 de mii în 2023.
Și în județul Mureș scade cu circa 10% numărul de nașteri în fiecare an, anul trecut fiind sub 5.200 de născuți vii.
Organizația Salvați Copiii a dotat, în ultimii 13 ani, peste 120 de unități medicale din țară cu mii de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro, bani proveniți din donații.
Autor: Cristina Bulbescu