Județul Mureș are Centru pentru prelevare de organe

Publicat de Corina Muntean, 24 august 2019, 11:37 / actualizat: 26 august 2019, 13:42
Până în data de 15 septembrie fiecare Spital Județean din România trebuie să dețină un astfel de centru, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Județul Mureș are două spitale județene, însă doar cel de urgență deține un astfel de centru acreditat.
De asemenea, municipiul Târgu-Mureș este centru regional pentru transplant cardiac, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Szederjesi Janos:
Noi avem acreditare pentru prelevare de organe. (Acest centru) funcționează în cadrul Secției clinice de Anestezie Terapie Intensivă iar coordonator pe Programul de Transplant este d-na prof. dr. Sanda Copotoiu iar responsabil cu pacienții cu donarea este dr. Mihai Morariu. Centrul Regional de Transplant Cardiac este la Târgu-Mureș, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant, cel de rinichi este la Cluj și cel de ficat este la București.
Anul acesta la Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș au fost 9 pacienți cu moarte cerebrală și doar de la doi s-au prelevat ficatul și rinichii.
Pentru alți doi pacienți nu s-a primit acordul aparținătorilor, iar restul nu aveau indicații pentru prelevare de organe.
Anul trecut, în schimb, au fost 33 de cazuri de moarte cerebrală și au fost înregistrate 15 refuzuri. De la 4 pacienți s-a prelevat ficat, rinichi, plămâni, chiar tendon și os dar nici un cord.
Reticența românilor privind prelevarea de organe este însă în creștere, este de părere dr. Szederjesi Janos:
În ultima vreme au fot probabil și anumite știri din cauza cărora populația și-a mai pierdut încrederea. Dar sunt și motive religioase pe care noi le știm pentru că le-am identificat de-a lungul timpului.
Pe lângă obligativitatea ca fiecare județ să aibă Centru de prelevare de organe, tot din această toamnă, ministrul Sorina Pintea anunță o analiză a stadiului investițiilor din sănătate și relocarea banilor, dacă este necesar.
Astfel, spitalele care nu pot face investiții vor rămâne fără bani, iar sumele de bani necheltuite vor fi redistribuite.
Cristina Bulbescu