Județul Mureș ar putea fi un mare cultivator de soia

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2022, 14:47
În Mureș, suprafețele cultivate și producțiile de soia au scăzut de-a lungul anilor. Astfel că, în condițiile unei crize alimentare previzibile, cultura de soia ar putea fi o excelentă completare și uneori chiar înlocuitor al cărnii, atât pentru consum uman cât și animal, este de părere directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
În județul Mureș, în ultimii ani, cultura de soia a fost semănată pe o suprafață între 5800 și 6000 de hectare. În acest an, până acum, s-a semănat o suprafață de 3070 de hectare, însă se va ajunge la circa 5500 de hectare. Dacă în 2019 am avut 2946 de kilograme la hectar, în 2021 au fost 3050 de kilograme la hectar. În ce privește prețul de valorificare, acesta a variat între 1,15 lei și 2,5 lei pe kilogram.
Cultivatorii sunt reticenți la ideea de asociere, nu doar la soia, ci și la alte tipuri de culturi, având în minte ideea de cooperative de producție din epoca Ceaușescu.
Ideea e susținută și de vicepreședintele Asociaţiei Fermierilor din România Ionel Arion. Acesta crede că România și-ar putea asigura astfel necesarul de proteină vegetală prin soia, clima fiind favorabilă. În opinia acestuia, producția la nivel național ar putea fi și de 10 ori mai mare:
Noi, la ora actuală, cultivăm foarte puțin din cât am putea, cam 100 și ceva de mii de hectare, iar potențialul de producție este de până la 1,2 milioane de hectare. Cea mai mare parte a fost exportată în Rusia și Turcia, ca producție brută. Din păcate, azi, România nu are instalații de procesare pentru soia, la nivelul de producție actual, pentru că ea, dacă vrem să intre în hrana animalelor, ca proteină, trebuie să fie procesată și să fie obținute șroturi, care sunt folosite în mixuri. Potențialul este uriaș, pentru că porcul și puiul, dar și vaca de carne, consumă foarte mult din această plantă, și atunci suntem depedenți de import.
Vicepreședintele Asociaţiei Fermierilor din România, Ionel Arion, subliniază că, potrivit unei directive europene, în România nu se cultivă soia modificată genetic. Însă, în Uniunea Europeană se importă anual milioane de tone de șrot de soia din plantă modificată genetic pentru hrana animalelor, astfel că, paradoxal, avem voie să hrănim puii din fermele comerciale cu soia modificată genetic, dar nu avem voie să o cultivăm.
Valeriu Russu