Județul Mureș a adus cel mai mare deficit al balanței comerciale între județele din Regiunea Centru
Publicat de Corina Muntean, 1 decembrie 2021, 11:20
Recent am aflat că în prima parte a anului 2021, județul Mureș a adus cel mai mare deficit al balanței comerciale între județele din Regiunea Centru. Acesta a fost contrabalansat în parte de exporturile mai mari realizate de județele Sibiu și Brașov. Dacă structura de consumator net a județului Mureș cu greu poate fi schimbată, câtă vreme exporturile se lasă așteptate, nici profitul firmelor mureșene nu se ridică la nivelul așteptat. Dar 2020 a fost anul cel mai greu pentru multe din ele.
Chiar dacă înregistrează la nivel național 2,39% din numărul de firme, 2,15% din cifra de afaceri totală și 2,34% din totalul angajaților, firmele din județul Mureș au obținut în anul pandemic 2020 doar 1,64% din profitul net realizat în România. Firește, a fost un an greu pentru toată lumea, mai ales pentru antreprenori, bulversați de schimbările rapide ale pieței, blocajele instituite de autorități și criza forței de muncă. Iar rezultatele slabe s-ar putea repeta anul acesta, cu toate că 2021 a fost mai scutit de blocaje, în afara celui politic, decât anul precedent. Cu toate acestea, în 2020 profitul net al celor peste 53 de mii de firme din județul Mureș se apropie de o jumătate de miliard de euro sau 2,3 miliarde de lei la un curs de schimb al BNR de 4,8694 lei pentru un euro. Practic, anul trecut 50 de firme din Mureș au raportat fiecare un profit net de peste 1 milion de euro (respectiv de peste 4,86 milioane de lei). Între acestea primele 3 din top au realizat un profit mai mare de 5 milioane de euro fiecare. Evident, niciuna nu este controlată de acționari majoritari români, fiind rezultatul investițiilor străine realizate la noi. Numărul 1 – E.ON România SRL Târgu Mureș cu un profit net de 42,1 milioane lei în 2020 (sau echivalent cu 8,6 milioane euro). Este compania-platformă care coordonează activitatea firmelor din sectorul energetic din România ale grupului german E.ON. Locul 2 revine firmei Hochland România SRL Sighișoara, cu un profit net 31,5 milioane lei (6,4 milioane euro). Este al doilea cel mai mare profit net declarat din istoria economică a producătorului de brânzeturi ce aparține holdingului german Hochland SE. Topul este completat de Vitafoam România SRL Luduș cu un profit net 26,9 milioane lei (5,5 milioane de euro). În 2020, producătorul de spumă poliuretanică a avut cel mai mare profit net din istoria economică a firmei, ce aparține holdingului Vita Group înregistrat în Marea Britanie. Clasamentul celor care au contribuit la creșterea profitului general al firmelor mureșene este completat de CIE Matricon SA Târgu Mureș, cu un profit net de 23 milioane lei (4,7 milioane de euro), subsidiară a holdingului spaniol Group CIE Automotive și de Expert Company Group SRL Ungheni cu un profit de 19,1 milioane lei (3,9 milioane euro), firmă controlată de un întreprinzător local. Să sperăm că 2022 va veni sub alte auspicii, mai bune, în măsură să stimuleze inițiativa antreprenorilor de a crea un profit superior celor de până acum.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.