Județul Covasna are nevoie de o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor
Publicat de Stan Lucian, 22 ianuarie 2024, 16:00
Colectarea deșeurilor decurge bine în județ, dar lipsește această stație care ar presupune o investiție de peste 5 milioane de euro.
Doar Consiliul Județean poate asigura fondurile necesare, a explicat pentru Radio Târgu Mureș, șeful ADI Sistem integrat de deșeuri, Ambrus Jozsef:
În județul nostru se produc anual peste 60.000 de tone de deșeuri, din care 9000 de tone ajung în stația de sortare de la Leț. Tot așa, aproximativ 9000 de tone ajung la stația de compostare iar restul în groapa ecologică. Deci la reciclare, pe cap de locuitor stăm foarte bine, ceea ce ne lipsește este o stație de tratare mecano-biologică. Sperăm ca CJ Covasna, în calitate de proprietar, să facă o investiție, ori din bani proprii ori dintr-un credit – vorbim de 5-6 milioane de euro.”
Vechile gropi de gunoi au fost închise în județul Covasna, odată cu construirea Centrului de management deșeuri de la Leț, iar sistemul funcționează acum în parametri normali, dă asigurări Ambrus Jozsef:
Sistemul funcționează din 2017 în parametri normali, nu avem probleme nici la colectare și transport, nici la depozitare, sortare, compostare. Avem rezultate bune mai ales ca captarea deșeurilor reciclabile, adică avem 70 la sută din tot ceea ce iese pe piață în județul Covasna a deșeurilor reciclabile, le ducem în stația de sortare. Dacă în zona caselor printr-un sac transparent pot să urmăresc ce aruncă populația, în zona blocurilor acest lucru este greu, dar acele cu ”insule inteligente”se poate rezolva problema.”
Din acest an au crescut tarifele pentru colectarea deșeurilor de la populație, în mediul rural de la 10 la 12 lei, lunar, iar în mediul urban de la 15 la 20 de lei.
Autor: Valeriu Russu