Județul Brașov, locul II pe țară după numărul de turiști
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 februarie 2019, 13:25
Anul trecut, peste 1,3 milioane de turiști au vizitat județul Brașov, mai mulți cu aproape 10% față de anul 2017.
A crescut și indicele de utilizare a capacității hoteliere, la fel și durata medie a sejurului.
În Regiunea Centru, județul Brașov ocupă locul 1, cu 45% din numărul sosirilor.
Directorul Direcției Județene de Statistică Brașov, Ion Popescu, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că numărul turiștilor ar fi și mai mare, dacă ar exista o infrastructură corespunzătoare:
Am depășit 1,3 milioane de turiști, și numărul înnoptărilor este mult mai mare față de anul precedent, normal și veniturile din această activitate importantă a județului Brașov au fost mai mari ca anii precedenți. La Brașov vin turiști din toată țara și chiar din toată lumea, cei mai mulți vin din țări dezvoltate din punct de vedere economic și social, în principal Germania, Israel, Spania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și chiar Statele Unite ale Americii. Dacă Brașovul avea autostradă și aeroport, nu vorbeam 1,3-1,4 milioane de turiști, puteam vorbi, poate, de 3-4 milioane, din care 1,5 milioane străini.
Județul Mureș este pe locul 5 în țară, după numărul de turiști.
Este în creștere cu 4% numărul turiștilor români față de anul precedent, ajungând la aproape 570.000. În schimb, numărul turiștilor străini a scăzut, a explicat directorul Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Dacă ne referim la principalele țări de unde au venit turiștii, ar fi Ungaria, pe primul loc, cu aproape 20% din turiști, apoi Germania, cu aproape 13%, Italia, 8,5% și Moldova, 8,4%. Principalele puncte de atracție a județului sunt, în primul rând, Tîrgu-Mureșul, unde sunt cei mai mulți turiști înregistrați, apoi vine Sovata și Sighișoara. Dacă ne referim la turiștii străini, cei mai mulți sunt la Sighișoara.
Una din cauze, a explicat Ioan Matei, este lipsa autostrăzilor care să conecteze regiunile mai apreciate de turiști:
Una din cauze este faptul că județul Mureș și punctele de atracție, Sovata, Sighișoara, sunt mai greu de atins de turiștii străini. Suntem în mijlocul țării, e greu de ajuns, și de la graniță, și de la București. Este o anumită distanță, chiar dacă calitatea drumurilor s-a îmbunătățit, lipsa autostrăzilor este un punct nevralgic pentru turismul mureșean.
În Regiunea Centru, anul trecut au ajuns peste 3 milioane de turiști, dintre care aproape 550.000 au fost străini.
Raluca Creț