Judeţul Braşov, lider pe ţară, în ceea ce priveşte atestarea produselor tradiţionale
Publicat de radiomures, 25 mai 2015, 18:30
Asta conform noii legislaţii, adoptată anul trecut. Este vorba despre 115 produse din Braşov, care au fost atestate ca fiind tradiţionale, din totalul celor 450 de produse.
Cele mai multe produse tradiţionale ale Braşovului sunt cele din carne 65 (pastramă de oaie, pastramă de viţel, cârnaţi din carne de vită şi oaie, ale fermierilor din localităţile Fundata, Rupea, Făgăraş), dar şi produsele din lapte, 35 (pornind de la brânza de burduf în coajă de brad, telemea de vacă şi de oaie, urdă, caş afumat produse la Bran, Fundata, Rotbav şi un caşcaval de Şirnea).
Totodată, judeţul Braşov mai are atestate chiar şi 7 produse din peşte, 6 de pâine şi produse de panificaţie, dar şi 2 conserve (dulceaţă şi nectar din petale de trandafir).
Singurul produs tradiţional, care nu a primit încă o certificare în domeniu, dar care este foarte căutat, este brânza frământată de la Bran. În cazul acestui produs, mai trebuie parcurşi nişte paşi, pentru atestare, aşa cum este de exemplu, delimitatea ariei geografice.
Dorin Duşa
Foto: newsbv.ro