Judecătorii din Mureș și Harghita încep de astăzi să protesteze

Publicat de Rotar Mirela, 21 iunie 2023, 11:10 / actualizat: 22 iunie 2023, 16:45
Adunările generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureş şi de la instanţele din aria de competenţă au decis ieri demararea unor acțiuni de protest.
Judecătorii și procurorii sunt nemulțumiți de proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu și acuză încălcarea statutului judecătorului, în ipoteza adoptării acestui proiect de lege.
Totodată, ei arată și criza de personal din sistem, după ce tot mai mulți magistrați s-au pensionat sau au plecat din sistem.
Astfel, începând de astăzi, magistrații protestează prin amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent.
Printre acestea se numără cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori, de exemplu plasamentul copiilor şi alte măsuri de protecţie sau măsurile asigurătorii.
Președintele Curții de Apel Târgu Mureș și președintele Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă:
Majoritatea covârșitoare a instanțelor și multe parchete au hotărât, în adunările generale, intrarea în protest. Este vorba despre amânarea cauzelor, cu excepția unor obiecte cu caracter urgent, acestea urmând să fie judecate. De asemenea, adunările generale au hotărât transmiterea către președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, către Avocatul Poporului, a unei solicitări argumentate de sesizare a Curții Constituționale pentru realizarea controlului de constituționalitate, în situația în care proiectul de lege va fi adoptat.
Protestul este unul care se desfășoară la nivel național, fiind sute de judecători și procurori care s-au alăturat inițiativei.
Magistrații au mai hotărât ca, în funcţie de soluţia legislativă, în situaţia în care aceasta se va adopta, să convoace o nouă adunare generală pentru a decide continuarea sau încetarea protestului.
Andreea Ciucă:
Adunările generale pot să vizeze, dacă lucrurile revin pe făgașul normal, încetarea protestului, pot să vizeze continuarea acestui protest sau, ne aducem aminte de situația gravă din 2009 când, pur și simplu, a fost suspendată activitatea instanțelor. La acest moment, însă, nu s-a discutat despre suspendarea activității.”
Guvernul susține că reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR care, dacă nu va fi îndeplinit, România va pierde în jur de 3 miliarde de euro, însă judecătorii contestă această afirmație.
Autor: Raluca Creț