Jud. Mureș inclus în proiectul-pilot de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2022, 15:48
La finele acestui an, în Capitală precum și în județele Iași, Vrancea și Mureș se va iniția proiectul-pilot prin care făptuitorii de violențe domestice vor fi obligați să poarte, prin ordin judecătoresc, brăţări electronice.
Acestea vor fi integrate ulterior într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.
Prefectul Mara Togănel apreciază ca important faptul că județul Mureș a fost inclus în acest proiect-pilot:
Incepând din această toamnă, județul Mureș se va afla printre primele din țară care vor implementa proiectul pilot al brățărilor electronice pentru protecția victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor. Mă bucură faptul că județul nostru a fost selectat pentru a fi parte activă în acest proiect pe care eu îl susțin și îl consider extrem de benefic, pentru toate victimele violenței în familie.
Pentru proiectul-pilot, care se întinde pe patru ani, Guvernul a aprobat 241 de milioane de lei de la bugetul de stat, banii urmând să fie folosiţi în principal pentru achiziţionarea tehnologiei necesare. Anul acesta vor fi achiziționate prin ministerul de Interne 15 mii de brățări electronice.
În context, cazurile de violență domestică se află pe un trend ascendant.
Doar în primele trei din acest an luni în județul Mureș, poliția a înregistrat 182 de cazuri de violență în familie, cu 9 mai puține decât în întreg anul 2021.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
În primele trei luni ale anului 2022, la nivelul IPJ Mureș au fost înregistrate 182 de infracțiuni de violență în familie. De asemenea, au fost emise 70 de ordine de protecție provizorii, în trei dintre aceste cazuri polițiștii mureșeni înregistrând dosar penal pentru încălcarea măsurilor prevăzute în conținutul acestora.
Două treimi din victimele, directe sau indirecte ale violenței domestice din județul Mureș sunt copii, subliniază purtătorul de cuvânt al DAGSPC Mureș, Doru Constantin:
În primul trimestru al acestui an, 40 de persoane au beneficiat de serviciile Centrului de primire în regim de urgență, din care 15 persoane adulte și 25 copii minori. Aceste servicii noi le oferim pe baza unui parteneriat cu Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii, toate cazurile au fost luate în evidența acestui serviciu, datorită sesizărilor pe cauze de violență domestică. Un alt tip de serviciu este așa-numita locuință protejată, din cadrul Direcției, unde în primul trimestru au fost cazate 5 victime adulte și 3 copii minori. Pe lângă serviciile primare, de adăpost, există și un grup de suport și un cabinet de consiliere vocațională.
Doar anul trecut oficial s-au înregistrat în județul Mureș peste 1.200 de astfel de sesizări de violență în familie. Doru Constantin se referă și la situația gravă ce se petrece, tradițional, atât în mediul rural cât și zonele sărace, unde fenomenul violenței domestice are dimensiuni ce nu pot fi controlate și înregistrate.
Valeriu Russu