Joia muzeală #25/Călătorie imaginară prin istoria manufacturilor locale de bere
Publicat de Rotar Mirela, 8 septembrie 2022, 13:28
Joi, 15 septembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Județean Mureș ne invită în clădirea Muzeului din Cetatea Târgu Mureș, sediul Secției de Istorie și Arheologie de pe strada Avram Iancu, nr. 2, la Joia muzeală #25, într-o călătorie imaginară prin istoria producătorilor de bere.
Vizitatorii vor afla despre cultura consumului de bere, despre producătorii de bere din Evul Mediu, despre berarii germani și cehi, despre începuturile producției industriale de bere și despre istoria celor mai mari fabrici de bere, a fabricilor de bere de stat și a fabricilor mici de bere care funcționează până astăzi. De asemenea, expoziția explică modul în care se fabrică berea, cum se transformă orzul în malț și care este diferența dintre berile fermentate prin fermentație joasă și cele fermentate prin fermentație înaltă. În cele din urmă, veți afla, de asemenea, dacă berea era băutura preferată de burghezie sau de clasa muncitoare și cum era ea promovată prin diverse mijloace de propagandă.
Ghidaj în limba maghiară: 18.00-18.45
Ghidaj în limba română: 19.00-19.45
Vă puteți înscrie până la data de 14 septembrie 2022 la adresa: pr@muzeulmures.ro sau la telefon: 0749.912.992
Accesul se face în baza biletului de vizitare a expoziție, 12 lei standard, 6 lei pensionari și 3 lei studenți.
La mijlocul secolului al XVIII-lea exista deja lângă râul Mureș o importantă manufactură locală de bere, construită și dată în arendă de către municipalitate. Însă cea mai renumită fabrică de bere din Târgu Mureș a fost cea a lui Bürger Albert (1861–1937), una dintre cele mai influente personalități ale perioadei monarhiei dualiste. Înainte de Primul Război Mondial, Bürger Albert era considerat cel mai bogat cetățean al orașului, personaj marcant al erei Bernády, un burghez evreu și om politic recunoscut la nivel național, chiar și în perioada interbelică. Fabrica lui Bürger s-a dezvoltat dintr-o mică fabrică care a funcționat încă din anii 1850, în zona străzii Podeni, mutată până la urmă la celălalt mal al Mureșului (în zona actualei străzi Sinaia, pe vremuri denumită Sörház utca / strada ”Casa Berii”).
Diana Gherendi