Jocurile video captează atenția tot mai multor tineri, nu doar realizatori ci și dezvoltatori de soft.
Publicat de Corina Muntean, 12 noiembrie 2021, 10:44
Și asta, pentru că anul trecut, industria jocurilor video din România a raportat afaceri de aproape 220 de milioane de dolari, demonstrând că se pot face bani și în pandemie.
Industria jocurilor video din România a raportat o cifră de afaceri în creştere cu 19,1% faţă de anul precedent. Conform studiului anual realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), În perioada analizată, au fost dezvoltate pe plan local 22 de titluri, printre care şi celebrele Watch Dogs: Legion şi FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft şi Electronic Arts. De asemenea, studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obţinut recunoaştere internaţională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games). Potrivit raportului, în cursul anului 2020 şi în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimţit efectele crizei sanitare, ci s-a bucurat de un interes considerabil al dezvoltatorilor din străinătate. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziţionat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaţionale şi-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games. Numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020, iar peste jumătate dintre acestea (52%) se află în Bucureşti, 15% în Cluj-Napoca, câte 5% în Iaşi şi Timişoara, respectiv 3% în Braşov. Două din zece studiouri (20%) îşi desfăşoară activitatea în oraşele mici ale ţării, precum: Botoşani, Târgu Mureş, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda. Studiul RGDA relevă faptul că 68% din totalul studiourilor de pe plan local sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii şi dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri şi doar trei companii creează instrumente pentru infrastructura de jocuri. În acelaşi timp, 53% dintre companiile româneşti, specializate în jocuri video, au accesat sau intenţionează să acceseze finanţare externă în timp ce dezvoltă produse. La ora actuală, în studiourile româneşti dezvoltatoare de jocuri video lucrează peste 6.000 de specialişti.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.