Jocurile de noroc şi pariurile sunt pe val în România
Publicat de Corina Muntean, 4 februarie 2020, 11:11 / actualizat: 4 februarie 2020, 21:13
Cifrele din piață sunt încurajatoare și avansează ideea că veniturile acestei industrii vor continua să crească până la nivelul de 12 miliarde de lei, în acest an.
Veniturile înregistrate de companiile care activează în sectorul jocurilor de noroc şi al pariurilor vor continua să crească în 2020 până la nivelul de 12 miliarde de lei. Anul trecut ele au avansat cu 15% faţă de pragul de 9 miliarde de lei înregistrat în 2018, la 10, 35 miliarde lei relevă un studiu realizat de Termene.ro.
”Creşterea este cu atât mai spectaculoasă cu cât viteza acesteia are în continuare un ritm accelerat”, arată analiza citată. Cea mai mare creştere procentuală rămâne cea înregistrată în anul 2016, când veniturile au urcat cu peste 17% comparativ cu anul anterior. În valori absolute, anul 2018 a adus venituri cu aproximativ 1 milion de lei mai mari comparativ cu anul 2017. Faptul că viteza de creştere a industriei de profil se menţine ridicată este un indiciu că în România domeniul jocurilor de noroc şi al pariurilor nu a ajuns încă la potenţialul său maxim’, a declarat Adrian Dragomir, fondator al platformei Termene.ro, bază de date financiare şi juridice ale firmelor din România. Dar, mai spectaculos decât creşterea veniturilor generate de aceste companii este avansul profiturilor pe care acestea le obţin. Dacă în anul 2013, profiturile totale generate la nivel naţional erau de aproximativ 166 milioane lei, în anul 2018 au crescut de peste 5 ori, depăşind valoarea de 838 milioane lei. Astfel, dacă în anul 2013, o companie din acest domeniu câştigă 3 lei la fiecare 100 de lei încasaţi, până în anul 2018 suma s-a triplat la 9 lei.
Analiza mai arată că, deşi profiturile cresc spectaculos, peste jumătate din cuantumul acestora (aproximativ 500 milioane lei) au fost generate de companii controlate de fonduri de investiţii cu sedii în afara României. Astfel, chiar dacă domeniul generează un profit ridicat, mai mult de jumătate din acesta este direcţionat în afara graniţelor României. Riscul de intrare în insolvență pentru companiile care activează în acest domeniu rămâne, de asemenea, unul din cele mai ridicate. În medie 35 de firme din 100 au acest risc, deși el este în scădere constantă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro